időjárás 4°C Virág 2022. november 26.
logo

Néppártiak a romákért

Lovas István
2004.10.19. 18:11

A Néppárt Kelet-Közép-Európáért felelős alelnökeként az uniós párt elnökségének és végrehajtó bizottságának tegnapi ülésén részt vevő Orbán Viktor, a Fidesz elnöke javasolta, hogy az Európai Néppárt állítson fel egy bizottságot, amelynek feladata az európai romák valós integrációja. A néppárt úgy döntött, támogatja az Európai Bizottság jelenlegi összetételét.

Elfogadta a néppárt vezetése a javaslatot, és a bizottság vezetésével Orbán Viktort bízta meg, aki Járóka Líviát, az Európai Parlament egyetlen roma származású tagját kérte fel a bizottság ügyeinek gyakorlati vezetésére. Orbán azért javasolta a bizottság létrehozását, mert a romák társadalmi beilleszkedése nemcsak az új, de a régi tagországokban sem sikerült, és ezért integrációjuk égető fontosságú feladat. A bizottság – „antidiszkriminációs törekvések mentén” – azonnal megkezdi munkáját. A testületnek az is feladata lesz, hogy a romákat segítse a pályázati pénzekhez való hozzájutásban. Járóka Lívia EP-képviselő lapunknak hangsúlyozta, reméli, hogy a kidolgozott programokat sikerül majd az unió magasabb testületei elé is vinni. Járóka elmondta azt is, hogy az Európai Bizottság és az Európai Parlament kérésére feltérképezte a romák helyzetét az unióban. Járóka Lívia kiemelte: a romaprobléma nem korlátozható Kelet-Európára és modellértékű megoldást egyetlen európai ország sem tudott kidolgozni.
Ami a gyengén szereplő biztosjelöltek körüli vitát illeti, Orbán elmondta: a legfontosabbnak azt tartja, hogy az egész áldatlan helyzetre minél hamarabb tegyenek pontot, mert az igen kínos Magyarországnak. Míg Románia uniós csatlakozásának kérdésében a Fidesz elnöke hangsúlyozta, hogy azt támogatja, kifejezte, pontosan az unió az a fórum, ahol az olyan viszszásságokat meg kell tárgyalni, mint a romániai választási törvény választások előtti megváltoztatása és az egyes népcsoportok ellen alkalmazott diszkrimináció. Hozzátette, örül annak, hogy éppen az Európai Néppárt az, amely rendszeresen foglalkozik a vajdasági magyarok elleni támadásokkal és erről most is, mint ezt kéthavonta megteszi, beszámolt a néppárti vezetésnek.Hazánk késései. Decemberig kell pótolnia Budapestnek azokat a közösségi direktívákat, amelyeket ígérete ellenére még nem ültetett be jogrendszerébe. Az irányelvek beiktatásának ilyen „elfelejtése” esetén az Európai Bizottság eljárást indíthat az ország ellen, ám az utóbbi időben Brüsszel – méltányolva, hogy óriási munkáról van szó, ráadásul a késlekedők csak nemrég csatlakoztak az EU-hoz – elnéző volt, és csak felszólította a vétkeseket a hiány pótlására. (MN)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.