időjárás 5°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Privatizáció: merev álláspontok

Munkatársunktól
2004.10.10. 23:00

Változatlanul szorgalmazza a népszavazást a Fidesz a közvagyon kiárusításának megakadályozásáért, a kormánypártok ugyanis nem hajlandók tárgyalni a privatizáció leállításáról.

Továbbra is kitart a Fidesz a népszavazás mellett, mivel a kormány arra készül, hogy kiárusítsa az állam, vagyis az emberek maradék vagyonát – hangsúlyozta lapunknak Halász János, a Fidesz parlamenti frakciójának szóvivője. Ezt megelőzően Molnár Gyula, az MSZP új budapesti elnöke sajtótájékoztatón kijelentette: az MSZP jelen szakaszban nem tartja szükségesnek a négypárti egyeztetést a privatizációról egy népszavazással is kapcsolatos, tehát választójogot érintő kérdésről. Elmondta, a „tárgyalás idejének” a jövő évi költségvetés vitáját tartják, amikor megbeszélik az általuk is fontosnak tartott kérdéseket, hogy mit adjon el az állam, hogyan és mire költsék a bevételt. Halász János kifejtette: Magyarországon mára befejeződött a magánosítás, és az betöltötte történelmi szerepét, a magánszektor aránya mára 90 százalék, szemben a 10 százalékos állami tulajdonnal.
Nemzeti Privatizációs Stratégia címmel vitaanyagot készített az MDF – jelentette be tegnap Dávid Ibolya pártelnök. Katona Kálmán elnökségi tag közölte: a Paksi Erőművet állami kézben tartanák, a villamosenergia ipar területén, a Volánnál, a MÁV-nál részleges privatizációt javasolnak.
A KDNP országos elnöksége közleményben szögezte le: az állami tulajdonban álló vállalkozói vagyon értékesítéséről szóló törvény nem teszi lehetővé, hogy az állami vagyont pillanatnyi ötlet alapján, kizárólag költségvetési szempontokat figyelembe véve értékesítsék.
Az SZDSZ is foglalkozott a hét végén a privatizáció kérdésével. Gusztos Péter, a párt ügyvivője tegnap a budapesti Divatcsarnok előtt tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a szabad demokraták több kérdésre is választ várnak a Fidesztől. Kíváncsiak arra, hogy 2004-ben, másfél évtizeddel a gazdasági rendszerváltás után mi a baja a Fidesznek a magántőkével. A liberális párt kitart a magánosítás mellett, mondván, hogy az állami cégek többnyire gazdaságtalanul működnek.Növekvő vállalkozói terhek?
Igazságtalan az adótörvény és célt tévesztett, mert megdrágítja a vállalkozások működését, csökkenti az ország versenyképességét – jelentette ki tegnap Varga Mihály, a Fidesz frakcióvezető-helyettese. A Fidesz az adótörvényekhez a vállalkozásokat érintő módosító javaslatot nyújt be. Indítványozzák többek között, hogy 16 százalékról 8 százalékra csökkenjen a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások adója, töröljék el a vállalkozói járulékot, ne vezessék be a telefonadót, a bérletadót és a jegyadót, felére csökkenjen a cégbejegyzések illetéke, töröljék az innovációs járulékot, és rendezzék az iparűzési adó problémáját.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.