időjárás 6°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Robbantások Budán és Pesten

Zsilka László
2004.10.05. 23:00

A vártnál húsz perccel korábban lépett működésbe egy lebontásra ítélt budai épületben a robbanószerkezet, a ház ledőlt, egy fotós könnyebben megsérült. A rendőrség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt indított eljárást. A XIII. kerületben egy férfi kinyitotta lakásában a gázcsapokat, majd öngyilkossági szándékkal belobbantotta a helyiséget.

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt eljárást indított a rendőrség a tegnapi budai robbanás körülményeinek tisztázásáért és a felelősség megállapításáért – mondta lapunknak Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. A Fehérvári út és a Kondorosi út sarkán lévő, használaton kívüli négyemeletes épületet robbantással akarták lebontani a szakemberek. A látványos műveletre meghívták a sajtó képviselőit is. Húsz perccel a tervezett detonáció előtt a robbantás műszaki vezetője ismertette a következő feladatokat, közben hozzáért a kapcsológombhoz, amely ekkor már áram alatt volt, a detonáció bekövetkezett, az épület összedőlt. A betöltött területen nem volt senki, kár sem keletkezett az idő előtti robbanásban, egy fotóriporter viszont a homlokán könynyebben megsérült. A bontással megbízott cég ipari robbanóanyagot használt, amelyet távolról, az elektromos hálózat segítségével lehetett működésbe hozni.
A romokat keresőkutyákkal átvizsgálták, szerencsére senkit sem találtak – tudtuk meg Molnár Pétertől, a fővárosi tűzoltóság szóvivőjétől. A helyszínt tűzszerészek is átfésülték.
Könnyebb sérülést szenvedett az a férfi, aki a XIII. kerületi Hegedűs Gyula utcai lakásában tegnap délben kinyitotta a gázcsapokat, majd öngyilkossági szándékkal belobbantotta a helyiséget. A házban több ablak betört, egy közfal megrongálódott. A férfit a mentők kórházba szállították, ellene a rendőrség közveszélyokozás miatt indított eljárást.

A napokban robbanások okoztak tragédiát világszerte. Kínában legkevesebb huszonhét ember életét követelte, hatvanat pedig megsebesített egy petárdagyárban hétfőn történt robbanás – adta hírül tegnap az MTI. Romániában két halálos áldozata vannak annak a robbanásnak, amely tegnap délelőtt következett be a romániai Bákó melletti Ónyest kőolaj-finomítójában.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.