időjárás 4°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Röviden

MTI
2004.10.16. 18:32

Mádl díszvendég
Róma. A kor kihívásainak megválaszolására, az emberiség javát szolgáló megoldások felkínálására hozták létre a nemzetközi intézményeket és szervezeteket, így a FAO-t is; Magyarország e tekintetben határozottan pártolja a kollektív erőfeszítéseket és a multilateralizmust – hangsúlyozta az élelmezési világnapon a római FAO-központban elmondott ünnepi beszédében Mádl Ferenc köztársasági elnök. A FAO, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete római központjában tegnap Mádl Ferenc volt a díszvendég. (MTI)

Nincs aláírásgyűjtés a török tagság ellen
Berlin. Angela Merkel, az ellenzéki Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke viszszakozott attól, hogy aláírásgyűjtéssel nyilvánítsák ki:
a németek nem akarják Törökország teljes jogú európai uniós tagságát. A téma sok vita után lekerült a napirendről, mivel fennállt annak a veszélye, hogy az akciót félreértik – közölte Volker Kauder,
a CDU/CSU-frakció parlamenti ügyvivője. (MTI)

Oszama bin Laden már nem veszélyes?
Monaco. Nem képes terroristaműveleteket elrendelni közép-ázsiai búvóhelyéről Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorhálózat vezetője, mert kénytelen minden figyelmét a rejtőzködésre fordítani – állítja Európa egyik vezető antiterrorista illetékese. Baltasar Garzón spanyol vizsgálóbíró szerint aligha hihető, hogy az óriási nyomás közepette a terroristavezér még képes lenne operatív tevékenységet folytatni. (MTI)

Megállapodás a határról
Peking. Egyezményt írtak alá a teljes orosz–kínai határvonal kijelöléséről Vlagyimir Putyin orosz elnök kétnapos pekingi látogatásán. Putyin és Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államfő közös nyilatkozatot adott ki a terrorizmus elleni harc fontosságáról. A két elnök elismerő szavakkal méltatta csütörtöki találkozóján
a határegyezményt, amely 40 évi tárgyalások után immár mindenütt pontosan kijelöli
a 4300 kilométer hosszú orosz–kínai határt. (MTI)

Schröder Kadhafinál
Tripoli. A líbiai–német kapcsolatok új kezdetéről beszélt Gerhard Schröder német kancellár Líbiai látogatásán. A találkozón megállapodás született a líbiai német beruházások védelméről és a szabad tőkeáramlásról. Gerhard Schröder állást foglalt amellett, hogy Líbia az Európai Unióval is szorosabbra fűzhetné kapcsolatait, és erre jó lehetőséget kínálna a barcelonai folyamat. (MTI)

Felmentették Mugabe ellenfelét
Harare. A zimbabwei legfelső bíróság felmentette a hazaárulás vádja alól Morgan Tsvangirai ellenzéki vezetőt, aki indult Robert Mugabe elnökkel szemben a legutóbbi választáson. A vád fő tanúja egy nemzetközi kalandor, Ari Ben Menashe volt, aki – a védők szerint – a titkosszolgálat megbízásából agent provocateurként csapdát állított. (MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.