időjárás 4°C Virgil 2022. november 27.
logo

Röviden

Munkatársainktól
2004.10.05. 23:00

Elégedetlen magyarok
A visegrádi országok közül Magyarországon a legelégedetlenebbek az emberek – derül ki egy prágai közvélemény-kutatásból, amely szerint hazánkban a megkérdezetteknek csupán tíz százaléka van kibékülve anyagi helyzetével. Szlovákiában az elégedettek aránya 16 százalékos, míg a lengyelek és csehek egynegyede ítéli meg optimistán a helyzetét. (Sz. E.)

Védelem a netezőknek
Külön programot dolgozott ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság tizennyolc távközlési szolgáltatóval együttműködve az úgynevezett betárcsázós programok ellen. Elterjedtek ugyanis azok a szoftverek, amelyek a felhasználó tudta nélkül emelt díjas vagy külföldi telefonkapcsolatot létesítenek modemes internetezés esetén, s a fogyasztók erről csak a számla kézhezvételekor értesülnek. A megállapodást aláíró szolgáltatók ezt követően letiltják azoknak a számoknak az automatikus kapcsolását, amelyek a csalást lehetővé teszik. (P. G. I.)

Ivan Miklos az év pénzügyminisztere
A szlovák Ivan Miklost választotta az év pénzügyminiszterévé a Euromoney pénzügyi szaklap. Miklos 2002 ősze óta tölti be ezt a pozíciót, s rögtön hivatalba lépésekor fiskális szigorításokat vezetett be, amelyek eredményeként az államháztartás GDP-arányos hiánya 2003-ban 3,5 százalékra csökkent az előző évi 5,7 százalékról. Szlovákia GDP-arányos államadóssága tavaly 45 százalékra mérséklődött az egy évvel korábbi 49 százalékról, s 2006-ra Miklos már 40 százalékot valószínűsít. (Napi)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.