időjárás 3°C Virgil 2022. november 27.
logo

Szászékra várnak Constantinescuék

Rostás Szabolcs
2004.10.28. 18:04

A várakozásoktól eltérően egyelőre nem hozott döntést az erdélyi Magyar Polgári Szövetség arról, hogy a Népi Akció pártlistáin indítja jelöltjeit a november 28-i romániai választásokon, noha az Emil Constantinescu exelnök vezette alakulat tárt karokkal várja a magyar szervezet képviselőit. A román párttal való megegyezést főleg a polgári szövetség nagyváradi szervezete ellenzi.

Miközben a romániai nyomozó hatóság folytatja a vizsgálatokat az erdélyi polgári szövetség visszautasított aláírásainak ügyében, a szervezetben nem alakult ki egyetértés a választásokon való részvétel mikéntje kapcsán. Bár a bukaresti választási iroda kirekesztő határozata, valamint Markó Béla RMDSZ-elnöknek a közös jelöltlistát elutasító álláspontja után Szász Jenő elnök leszögezte, az MPSZ számára egyetlen megoldást jelent a román pártlistán való indulás, többen nemtetszésüket fejezték ki ezzel a lehetőséggel kapcsolatban. Értesüléseink szerint leginkább az MPSZ nagyváradi és nyárádmenti szervezete ellenzi, hogy román színekben szerepeljenek a magyar jelöltek; a polgáriak közül többen úgy fogalmaztak: elfogadhatatlannak tartják, hogy az alakulat stilizált fenyőt ábrázoló jelképére román trikolór kerüljön. Smaranda Enache, a Népi Akció (AP) alelnöke minden- esetre leszögezte, az idén alakult jobboldali párt tárt karokkal várja listáira a polgári képviselő- és szenátorjelölteket, hiszen a két alakulat a helyhatósági választásokon már sikeresen együttműködött. A neves marosvásárhelyi emberjogi aktivista elmondta: nem tart attól, hogy a magyar jelöltek jelenléte elriasztja pártja román szavazóit. Az AP egyébként teljes mértékben az MPSZ-nek engedné át a listaállítást a tömbmagyar erdélyi megyékben.
Eközben a RMDSZ vezetősége hamis és érvénytelen aláírások összegyűjtésével vádolja a rivális magyar alakulatot, amelyről azt állítja: törvénytelenül próbált önállóan indulni a választásokon. Azonban kiderült, csupán a központi választási iroda elnéző magatartásának köszönhetően fogadták el a múlt héten Markó Béla államfőjelöltségét, mivel az RMDSZ elnöke a törvény megszabta négy helyett csupán egy példányban nyújtotta be aláírási íveit.



Támogatás televíziókra. Lapunk értesülései szerint 300 millió forinttal támogatja a budapesti kormány a jövőre sugárzó erdélyi magyar televízió beindítását. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium által kiírt pályázaton a vajdasági Mozaik Televízió számára 14,5, míg az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség tévéjének 10,5 millió forintot ítéltek oda. Nagy Zsolt, az erdélyi magyar televízió létrehozására hivatott Janovics Jenő Alapítvány elnöke tegnap elmondta, a 300 millió forintot eszközök és felszerelések vásárlására fordítják majd, az intézményalapításhoz szükséges többi pénzt pedig újabb pályázatok útján próbálják beszerezni. (R. Sz.)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.