időjárás °C Mária 2022. december 8.
logo

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

Takarékosság kétféle olvasatban

2004.10.12. 23:00

Az adótörvényekről folytatott tegnapi vitanapon a koalíciós pártok és az ellenzék egymástól teljesen eltérően ítélte meg a tervezett módosításokat. Draskovics Tibor szerint a törvényeket az igazságosság és a takarékos állam jellemzi, a Fidesz számításai ugyanakkor azt mutatják, hogy jövőre több mint 500 milliárd forinttal nőnek az adóterhek.

Az adórendszer minden eleme úgy változik jövőre, hogy többen és többet kereshessenek Magyarországon – jelentette ki Draskovics Tibor a jövő évi adóváltozásokat ismertető parlamenti beszédében. A pénzügyminiszter szerint a kormány célja, hogy az adórendszer nagyobb teljesítményre és több munkahely létrehozására ösztönözzön, miközben a közteherviselésben az igazságosság elve érvényesüljön. – A személyi jövedelemadó középső kulcsának megszüntetésével az adózók kétharmada, mintegy 2,7 millióan egyetlen kulcs szerint adóznak, amennyiben jövedelmük nem haladja meg az 1,5 millió forintot – hangsúlyozta Draskovics, aki szerint az adócsökkentésnek az állami működés takarékossága teremti meg a fedezetét. A pénzügyminiszter a 25 százalékos tőzsdei árfolyamnyereség adó bevezetését azzal indokolta, hogy véget kell vetni a munka- és tőkejövedelmek indokolatlan megkülönböztetésének.
Kovács Tibor, az MSZP vezérszónoka szintén azt hangsúlyozta, hogy az adótörvények módosításának célja a gazdaság teljesítményének és az ország versenyképességének a növelése. A szocialista politikus aláhúzta, hogy jövőre jelentős kedvezményeket kapnak azok a mikro- és kisvállalkozások, amelyek növelni kívánják a foglalkoztatottak számát. Az MSZP a napokban nyújtja be módosító javaslatát, amelyben a szocialisták azt kérik, hogy a családi adókedvezményeket igénylők köre bővüljön, az őstermelői adómentes értékhatár emelkedjen, és az első személyi igazolvány ingyenessé váljon.
Varga Mihály, az Országgyűlés költségvetési bizottságának elnöke arra az ellentmondásra hívta fel a figyelmet, hogy miközben a koalíciós pártok az adók csökkentéséről beszélnek, a jövő évi költségvetés 550 milliárd forintos többlet adóbevétellel számol. – Az elmúlt két év gazdaságpolitikai lépései rontották hazánk versenyképességét, növelték az állampolgárok adóterheit és csökkentették az új munkahelyek teremtésének lehetőségét – hangsúlyozta az Orbán-kormány pénzügyminisztere, hozzátéve: az adótörvény módosításai igazságtalanok a legszegényebbekkel szemben, hátrányosan érintik a családokat, és mintegy százmilliárd forinttal növelik a vállalkozások adóterheit. Varga Mihály kifogásolta, hogy az szja csökkenésével párhuzamosan új adónemek jelennek meg, miközben az adókedvezmények köre jelentősen leszűkül. A Fidesz módosító javaslataiban a vállalkozói járulék és az illetékemelés eltörlését, valamint a családi adókedvezményeknek az infláció ütemével megegyező emelését kéri.
Kuncze Gábor, az SZDSZ frakcióvezetője demagógiának és hozzá nem értésnek nevezte Varga Mihály megállapításait. – Amit a Fidesz korábban elrontott, azt a jelenlegi kormánynak kell rendbehoznia – jelentette ki az SZDSZ elnöke, aki szerint az államadósság bővülését és az állami kiadások növelését az ellenzéki párt indította el. Az SZDSZ az adótörvényekhez módosító indítványt nyújt be, melyben azt kéri, hogy ne vezessék be jövőre az árfolyamnyereség-adót. A frakcióvezető a javaslatot azzal indokolta, hogy a bevezetendő adó számtalan kisbefektetőt is hátrányosan érintene.
Herényi Károly, az MDF véleményét tolmácsolva, közölte: pártja nem támogatja az előterjesztést, mert az adótörvények módosítása a társadalmi igazságosság feltételeinek nem tesz eleget, és a gazdaság szereplőinek helyzetét sem javítja. A jövő évi költségvetéssel kapcsolatban Herényi arra figyelmeztetett, hogy a kormány 2005-ben is folytatni kívánja a jövő elzálogosítását, az állami vagyon felélését, miközben naiv reményeket táplál az uniós pénzek beáramlását illetően.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.