időjárás 7°C Vilma 2022. december 5.
logo

Újabb kísérlet Herényi leváltására

Tábori Gabriella
2004.10.08. 20:16

Rövid időn belül a második bizalmatlansági indítványt nyújtották be tegnap Herényi Károly frakcióvezető ellen a lakiteleki MDF-es képviselők. Az aláírók azzal érvelnek, hogy a frakcióvezető többször szembehelyezkedett a képviselők többségének javaslataival, több alkalommal megsértette a demokratikus alapelvekre épülő csoportvezetési és döntéshozatali szabályokat, illetve házszabályt sértett. Ez utóbbival arra utalnak, hogy bár a házszabály a képviselőcsoport hatáskörébe rendeli a kizárásokról szóló határozatot, Herényi mégis egyszemélyi döntéssel távolított el az MDF-frakcióból öt lakitelekit, Balsai Istvánt, Horváth Balázst, Font Sándort, Szászfalvi Lászlót és Kelemen Andrást. Herényi ezen lépését többek éppen az ellene benyújtott előző bizalmatlansági indítvány következményének tudják be. Csampa Zsolt – aki a dokumentumot átadta Herényinek – lapunknak megerősítette a hírt, ám nem kívánt bővebben nyilatkozni, mondván, ez a frakció belügye. A frakcióvezető szintén nem akarta kommentálni a történteket.
Az előző bizalmatlansági indítványról első körben nem tudott tárgyalni a frakció, mert Herényi „előkészítetlennek” találta a napirendi javaslatot. Később mégis összeültek a képviselők, és visszahívták posztjáról a frakcióvezetőt, ami után azonban a párt országos választmánya bizalmat szavazott Herényinek, megerősítette a döntését az ötök kizárásáról, valamint hűségnyilatkozatot kért és kapott a képviselőcsoportban maradt nyolc lakitelekitől. Herényi leváltásához a képviselők felének plusz egy főnek a szavazata szükséges, tehát a nyolc lakiteleki voks, valamint a munkacsoportot támogató Medgyasszay László szavazata elegendő volna ehhez. Úgy tudjuk, kétséges, hogy a lakitelekiek kérésének megfelelően a hétfői frakcióülés napirendjére kerül Herényi visszahívási ügye.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.