időjárás 6°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Vita az őszödi csúcson

György Zsombor
2004.10.16. 20:00

Bár a balatonőszödi csúcstalálkozó szervezői előzetesen a „haladó kormányzás” jövőjéről folytatott eszmecserét jelölték meg a baloldali összejövetel fő céljának, a viták során a résztvevők nem kerülhették el a háborút, a terrorizmust és a gazdasági reformokat érintő kérdéseket sem.

A rendkívüli biztonsági intézkedésekkel kísért, az újságírók elől hermetikusan elzárt tanácskozást követően a politikusok jó együttműködésről beszéltek, noha nyílt titok, hogy a résztvevők között komoly nézeteltérés bontakozott ki az iraki háború kapcsán. A közelmúlt eseményeit ismerve nem véletlen, hogy a legnagyobb véleménykülönbség Tony Blair brit kormányfő és José Luis Rodríguez Zapatero spanyol miniszterelnök között alakult ki. Sokak szerint az sem kizárt, hogy ellentétük kiéleződése miatt nem várta meg végül egyik politikus sem a rendezvényt lezáró nemzetközi sajtótájékoztatót. Úgy tudni, Zapatero igen nyílt hangot megütve „hatalmas hibának” minősítette a bagdadi rezsim megdöntése céljából indított háborút. Mint a spanyol kormányfő fogalmazott, szavai „az idő múlásával mindinkább bebizonyosodtak”. Bár a tájékoztatókon a politikusok megosztottsága nem merült fel egyértelműen, tudni lehet, hogy Ricardo Lagos chilei elnök és Paul Martin kanadai kormányfő Zapateróhoz hasonló álláspontot foglalt el.
Tony Blair brit miniszterelnök egy titokzatos telefonhívásra hivatkozva már délelőtt otthagyta a találkozó helyszínét, távozását megelőzően azonban magyar kollégájával közösen rövid tájékoztatót adott.
*
A felmerült vitákat sejtetve a politikusok úgy fogalmaztak: „ahány vezető, annyi megközelítési lehetőség”. Blair kerülte az Irakra vonatkozó felvetéseket, s még a brit munkanélküliségről is szívesebben beszélt, mint a sokat bírált háborúról. A kritikusok sorába mindazonáltal biztosan nem tartozik bele Gyurcsány Ferenc, akinek szavaiból kitűnt: a stabilitás megteremtése globális érdek, s mindannyiunknak osztoznunk kell a feladatokban. A magyar kormányfő kijelentette, hogy az Irakban állomásozó magyar katonai kontingens kitölti mandátumát, a jövőről pedig „magunk között folytatjuk le a vitát”.
A zárónapot Gyurcsány Ferenc néhány kilométer futással kezdte, az újságírókat nem sokkal később már szakadó eső és a szervezésben megmutatkozó fejetlenség fogadta. A gépfegyverekkel felszerelkezett őrség a sajtó munkatársait először be sem akarta engedni a találkozó helyszínére, majd pedig a bőrig ázott „tollforgatóktól” érdeklődtek, minek is kellene ezután történnie. A konferenciaterembe érkező újságírók már az említett két vezetőn kívül Adrian Nastase román miniszterelnököt sem találták Balatonőszödön. Jelen volt ugyanakkor Lee Hae-Chan dél-koreai, Helen Elizabeth Clark új-zélandi, Paul Martin kanadai, Göran Persson svéd, Meles Zenawi etióp miniszterelnök, valamint Ricardo Lagos chilei és Thabo Mbeki dél-afrikai államfő. Velük a magyar miniszterelnök kétoldalú megbeszéléseket is folytatott. Az eseményt záró közös sajtótájékoztatón Gyurcsány Ferenc leszögezte, „nem tudok részletesen beszámolni mindenről, hiszen azért ültünk össze, hogy szabadon, informálisan tárgyaljunk, s ne foglalkozzunk a közvéleménnyel”. A csúcstalálkozó résztvevői közös nyilatkozatot fogadtak el.
Milyen eredménnyel jár Magyarország számára Gyurcsány Ferenc Tony Blair brit miniszterelnökkel folytatott tárgyalása? Megtudta-e a stratégiai vagyon végkiárusításáért fáradozó magyar kormányfő, hogy miért emlegetik negatív példaként a brit vasutak magánkézbe adását? – tette föl a kérdést tegnap délelőtt a Balatonőszöd határában tartott sajtótájékoztatóján Manninger Jenő fideszes országgyűlési képviselő, aki azt is tudni szerette volna, vajon megmutatta-e Gyurcsány Ferenc a vendégeinek a kormányüdülőből „elprivatizált” épületegyüttesét.
Gyurcsány Ferenccel egyébként a jövő csütörtökön megbeszélést folytat Brüsszelben José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság következő elnöke, aki novemberi hivatalba lépése előtt sorra találkozik az uniós tagállamok vezetőivel.Eszmecsere közpénzekből. A baloldali csúcs zárónapján is titok maradt, hogy összesen mennyi pénzt emésztett fel a kétezernél is több vendég szállítása, étkeztetése, elszállásolása és az egyéb járulékos költség. Kérdésünkre László Boglár kormányszóvivő Balatonőszödön rámutatott: a csúcs első részét képező budapesti események szervezésében és finanszírozásában a rendezvényt eredetileg útjára indító s azt azóta is koordináló brit szervezet vállalt részt, a Balaton-parti rendezvényt pedig „előre tervezett költségvetési forrásból” fedezték. A szóvivő elmondta, a későbbiekben elárulják majd azt is, mennyi volt az esemény összköltsége. (Gy. Zs.)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.