időjárás -1°C Ambrus 2022. december 7.
logo

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

Fizetnek Fallúdzsáért

Hírösszefoglaló
2004.12.15. 00:00

Miközben az iraki politikai erők készülnek a januárban esedékes nemzetgyűlési választásokra, nem szűnik az erőszak a megszállt országban. A jövő héten megkezdődik a megbuktatott rezsim vezetőinek pere is.

Hét ember vesztette életét, további 13 pedig megsebesült Bagdadban kedden, abban az újabb autós öngyilkos merényletben, amelyet a kormányhivatalokat és a külföldi nagykövetségeket magába foglaló „zöld zóna” egyik bejáratánál követtek el. Szintén Bagdadban két magas rangú rendőrt, a bűnüldözési szolgálat tagjait lőttek le. Nyolc kivégzett fiatal férfi holttestét pedig az észak-iraki Moszul egyik temetőjében találták meg.
A felkelők is súlyos veszteségeket szenvednek. A biztonsági erők megölték Abu Muszab az-Zarkávi terroristavezér egyik helyettesét, aki feltehetőleg kapcsolatban áll az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal. A Haszan Ibrahim Farhan Zida megöléséről szóló hírt Ijád Allávi kedden a Nemzeti Tanács, vagyis az ideiglenes parlament tagjainak jelentette be, és ezt az iraki televízió is közvetítette. A miniszterelnök bejelentette azt is, hogy a jövő héten kezdődik meg a volt iraki rezsim kormánypártja, a Baasz Párt tisztségviselőinek büntetőpere. Allávi ugyanakkor nem említette, hogy Szaddám Huszein volt diktátor is a pártvezetőkkel együtt bíróság elé áll-e.
Közben az iraki fővárosba érkezett Richard Myers tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke. Myers kíséretében tartózkodik Robin Williams világhírű színész, John Elway, az amerikai futball egyik csillaga és Leeaann Tweeden manöken is. Myers, aki az idén már negyedszer látogatott Irakba, kijelentette: az Egyesült Államok csak akkor állítja le Irakban állomásozó egységei létszámának növelését, ha azt a 2005. január 30-ra tervezett választások után a biztonsági helyzet megengedi. Az amerikai haderők létszámát 130 ezerről 150 ezerre emelik január közepéig.
A megszálló erők illetékesei pénzzel próbálják kompenzálni a lerombolt Fallúdzsába visszatérő családokat. Az érintettek 500 dollár vigaszdíjat kapnak kárpótlásul a város lerombolásáért. A városból a közel 300 ezer fős lakosság többsége elmenekült a november 8-án megindult amerikai offenzíva elől.Készülnek a választásra. Hetven politikai párt, köztük egy vezető szunnita tömörülés – amely korábban bojkottal fenyegetőzött –, valamint kilenc választási szövetség jelöltette magát eddig a 2005. január 30-ra tervezett iraki választásokra – közölte kedden az iraki választási bizottság. Az országot nem osztják választási körzetre, a szavazásra jogosultak listákra szavaznak, és a nemzetgyűlési mandátumokat a listákra leadott voksok alapján osztják el. (MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.