időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Gyurcsány off-shore cége

Tábori Gabriella
2004.12.13. 00:00

A Fidesz szerint erkölcsi aggályokat vet fel, hogy a Gyurcsány Ferenc nevével fémjelzett off-shore cég, az Altus Luxemburg S. A. H. 1998 és 2002 között a magyarországi adózás elkerülésére, illetve a profit luxemburgi adóparadicsomba való átpumpálására adott lehetőséget. A kormányszóvivő szerint nem történt adóelkerülés az ügyben.

Hitelességi, erkölcsi aggályokat vet fel, hogy a Gyurcsány Ferenc nevével fémjelzett off-shore cég a magyarországi adózás elkerülésére, illetve a profit luxemburgi adóparadicsomba való átpumpálására adott lehetőséget, még ha a jogi kiskapuk miatt törvényesek voltak is az ügyletek – jelentette ki Szijjártó Péter (Fidesz). A politikus cégbírósági adatok másolatával támasztotta alá szavait. A helyzetet súlyosbítja, jegyezte meg Szijjártó, hogy a kérdésben érintett személy ma az ország miniszterelnöke. A Fidesz több kérdést intéz a kormányfőhöz, tudni szeretnék, miért volt szükség arra, hogy az off-shore cég tulajdonrészt szerezzen három olyan magyarországi társaságban – a Motimban, az Aldóban és a Perfektben –, amelyekben Gyurcsány Ferencnek személyes, illetve cégein keresztül közvetett érdekeltsége van.
*
Arra is kíváncsi a Fidesz, honnan származott a luxemburgi cég megalapításához szükséges 380 milliós alaptőke, mennyi adóbevételtől esett el a magyar költségvetés, illetve történt-e „adókikerülés”. Megítélésük szerint a kormányfőnek kötelessége választ adni a felvetésekre. Szijjártó Péter kifejtette, hogy az Altus Luxemburg S. A. H. 1998-ban, röviddel a Horn-kormány bukása után alakult Luxemburgban 380 millió forintos alaptőkével. Ekkor Luxemburgban nem kellett társasági, illetve forrásadót fizetni, ami Magyarországon 16, illetve 20 százalék volt. A tulajdonosi kör tagja volt a mai kormányfő, valamint cégbirodalma zászlóshajója, az Altus Rt. Szijjártó hozzátette, az off-shore cég részben részvénycsere útján 40 százalékos tulajdonrészt szerzett a Motimban, 91,2 százalékot az Aldóban, valamint 50 százalék plusz egy részvényt a Perfektben. Az off-shore cég 2001 novemberében megszűnt, 100 százalékát az Altus Rt.-re hagyva. Szijjártó Péter utalva a miniszterelnök korábbi kijelentésére, amely szerint Gyurcsány Ferenc több felelősséget vár a tehetősebbektől, úgy fogalmazott: ezzel a Fidesz is egyetért, éppen ezért látnak az ügyben hitelességi, erkölcsi problémákat.
László Boglár kormányszóvivő erre reagálva azt állította: tekintettel arra, hogy nem volt nyeresége a szóban forgó cégnek, az Altus Luxemburg S. A. H.-nak, így adóelkerülésre sem kerülhetett sor.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.