időjárás 6°C Vilma 2022. december 5.
logo

Óriási karácsonyi vásár

Lovas István
2004.12.23. 00:00

A belgák szerint a földkerekség egyetlen, még a Holdról is látható karácsonyi vására várja a látogatókat Brüsszelben, a híres Grand’ Place-tól egy rövid sétányira fekvő Szent Katalin temploma előtt. A XII. századi egykori templom helyén a XVII. században épült, egyedien szép barokk templomtól L alakban kifutó bodegasor gazdag kínálata örvendezteti meg azokat, akiknek fűszerekre, kézműves- és gyári árukra meg persze az elmaradhatatlan forralt és forralatlan borra szotytyan kedvük. Netán osztrigát, hamisítatlan belga ételeket, sajtokat akarnak kóstolni, vagy fel akarnak ülni a gyerekekkel együtt arra az óriáskerékre, amelyet a Szent Katalin tér végén állítottak fel. Világító girlandok, gyerekjátékok százai teszik vidámmá a karácsonyi vásárt. Akik pedig a vásárlásban elfáradnak, a tér mellett álló ódon házakban helyt kapott vendéglőkben gyűjthetnek erőt egy-egy újabb vásárlási rohamra.
Kissé hűvös távolságtartással mérve azért annyi kritika érheti a „világ legnagyobb karácsonyi vásárát”, hogy az talán túlzottan vásári, és ha méreteiben nem is, de szépségében messze alulmarad Belgium legszebb karácsonyi vásárától, amelyet a helyiek és a turisták Liege-ben, az úgynevezett karácsonyi faluban találhatnak.
Azt azért ne feledjük, hogy a belgák – akár az egész világ – a karácsonyi vásár hagyományát Németországból, pontosabban Drezdából kölcsönözték, ahol az idén az első karácsonyi vásár ötszázhetvenedik évfordulóját ünneplik.

-----
Minden jel szerint Vas megye székhelye sem akar kimaradni a karácsonyi rekordokból. A Szombathelyi Városgazdálkodási Kft. emberei műhóágyúkat vetettek be tegnap a város egyik domboldalán, hogy a hóhiány dacára is szánkózhassanak a helybeliek. A műhó előállításához az idén megépült szivattyúház segítségével a közeli csónakázótóból nyerik a vizet.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.