időjárás 19°C Árpád 2023. március 31.
logo

A forint eladását javasolják

2005.01.06. 00:00

Egyre több külföldi elemző javasolja a forint eladását – derül ki a Bloomberg legfrissebb összefoglalójából. A hírügynökség által megkérdezett tizenkét elemző közül öt azt javasolta, hogy a magyar valuta várható gyengülése miatt a befektetőknek el kell kezdeniük a forint mielőbbi értékesítését, miközben hét elemző a forint további megtartását tartotta helyesnek. A pesszimista elemzői vélemények szerint júniusra akár 270 forint/euró körüli kurzusig is gyengülhet a magyar valuta.
A Bloomberg összefoglalója emlékeztet: az 5,8 százalékos éves inflációt mutató novemberi adatok nyilvánosságra hozatala után a Magyar Nemzeti Bank 9,5 százalékra csökkentette az alapkamatot, ám ezzel együtt még mindig Magyarországon a legmagasabb a jegybanki alapkamat mértéke az Európai Unióban. Hazai elemzői vélemények szerint 255– 260 forint/euró körüli kurzus várható az idei év második felére, amelyet az alapkamat, s így az állampapír-befektetések vonzerejének csökkenése válthat ki. Szakemberek ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a magyar valuta árfolyamának előrejelzésénél nem lehet megfeledkezni a devizahitel-bővülés ütemének mérséklődéséről, a magas folyómérleg-deficitről és a gyenge forintban érdekelt exportlobbi kormányra gyakorolt befolyásáról, amelyek szintén befolyásolhatják a forint mozgását.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.