időjárás 14°C Zalán 2023. március 30.
logo

A Lukoilra váltott át a Mol Rt.

Hírösszefoglaló
2005.01.21. 00:00

A megrendült Jukosz olajtársaság – a cégen óriási mértékű adótartozást követel az orosz adóminisztérium – tegnap felfüggesztette egyes olajszállítási szerződéseinek teljesítését, ezért új beszállítót kellett találnia a Molnak. A távirati iroda jelentése szerint a magyar olajtársaság ötéves szerződést írt alá a szintén orosz Lukoillal.
A Jukosz-szállításokat egyelőre csupán két hónapra függesztették fel előreláthatatlan, kényszerítő körülményekre hivatkozva, szakértők szerint azonban kétséges, hogy két hónap múltán a Jukosz képes lesz-e felújítani a szállításokat. Ebben az esetben a vele kötött szerződések felbonthatók. Moszkvai szakértők úgy tudják, hogy a Mol a hétmillió tonnás kiesés pótlására a TNK-BP-től és a Szibnyefttől is vásárol olajat. A szállítások leállítása mellett tovább folyik a Jukosz-vagyon kiárusítása. Ez egyébként a Mol számára is kedvező lehet; az MTI tudósítása szerint legalábbis a magyar olajtársaság csaknem 100 százalékos tulajdonában lévő szlovák Slovnaft szeretné megvásárolni a szlovák csővezeték-üzemeltető cég 49 százalékát, amely ma még az orosz cég birtokában van.
Elemzők szerint félő, hogy a Jukosz nem adhatja el szépszerével a Mollal közös hanti-manysi-földi termelőcégben birtokolt tulajdonrészét sem, s azt végül ugyancsak kiárusíthatják. A Moltól kapott tájékoztatás szerint viszont a szóban forgó cég teljesen független, így nem érintik a Jukosz körüli események.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.