Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Alapítvány a magyar sportért

Gyarmati Dezső létrehozta a Hajós Alfréd Sportalapítványt a magyar sport és testnevelés fejlesztésére. A többszörös olimpiai bajnok vízilabdázó szerint erre azért volt szükség, mert a sport állami támogatása évről évre csökken. Csatlakozott az alapítványhoz a Fidesz kulturális tagozata és sportszekciója is.

2005. 01. 20. 0:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyarmati Dezső azt szeretné, ha a pártérdekeket félretéve, a kormánnyal együtt tennének a magyar sport felemelkedésért. Kezdetben csak kis lépéseket lehet várni az új szervezettől, hiszen szűkösek az anyagi keretek. Az alapítvány jelenleg elsősorban szellemi erőt képvisel, de minél többen csatlakoznak a szervezethez, annál nagyobb lehetőség nyílik konkrét célok – például sportesemények létrehozása, létesítmények felújítása – megvalósítására. Pálinkás József, a Fidesz kulturális tagozatának vezetője szerint elkeserítő, hogy a versenysport támogatása évről évre csökken. Ma 50 százalékkal kevesebb jut erre a célra, mint 2001-ben. 2002 óta nem épült egyetlen említésre méltó sportlétesítmény sem, ugyanakkor folyamatos a kiárusítás. Pálinkás szerint a Magyar Sport Háza ügyében becsapták a sportszövetségeket. Helyet ígértek nekik, ám kiderült, hogy négyzetméterenként háromezer forintért kell bérelni a helyiségeket. A Fidesz azt javasolja a kormánynak, indítson átfogó létesítményfejlesztési, sportiskolai és diáksport-egyesületi programot, teremtse meg a sportszövetségek kiegyensúlyozott működésének feltételeit, és tegye lehetővé, hogy az élsportolók megfelelő körülmények között készülhessenek.
László Boglár kormányszóvivő lapunknak azt mondta: valóban kevesebb pénz jut idén a versenysportra, viszont sokkal többet költenek utánpótlásnevelésre és a sportlétesítmények fenntartására. Az alapítvánnyal kapcsolatban megjegyezte: üdvözölnek minden olyan kezdeményezést, ami a magyar sport javát szolgálja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.