időjárás 19°C Árpád 2023. március 31.
logo

Az utolsó nap fogta meg a gabonapiacot

Nagy Ottó
2005.01.23. 23:01

Ismét csökkentek a nemzetközi piacokat meghatározó chicagói tőzsdén a búza- és takarmánykukorica-jegyzések, mégpedig elsősorban az USDA (amerikai mezőgazdasági minisztérium) kedvező előrejelzése következtében. Eszerint 2,6 millió tonnával több lehet a világon a 2004–2005. évi búzatermés a múlt havi számokhoz képest. Az USDA a kukorica esetében is javuló ellátási helyzetet becsült a mostani gazdasági évre. Az Agrograin Rt. elemzése szerint a nemzetközi gabonapiacokon rövid távon kis sávban ingadozó, de alapjában alacsony árszint valószínűsíthető, és ezt a várakozást csak egy szélsőséges időjárás változtathatja meg.
A szójadarapiacon a hét eleji spekulatív vásárlásokat meredek áremelkedés követte. Az USDA becslése azonban a korábbi előrejelzésekhez képest nem hozott változást, így a piac megnyugodott, sőt a hét második felében ismét erősen megindult lefelé. A jegyzések várhatóan a jelenlegi szint körül alakulnak. A hallisztjegyzések stabilak maradtak, és ennek alapot adott a halászati tilalom is. A meglévő készleteket csupán átlag alatti kereslet csökkenti, így nem várható jelentős árváltozás a közeljövőben.
A BÁT-on a harmadik héten a búza árfolyamai nem változtak. Kedden is csak a májusi lejárat veszített ötven forintot értékéből. Szerdán az árcsökkenésekben megint csak a kenyérgabona májusi ára vitte a prímet, ami majdnem limittel, egészen pontosan 750 forinttal csökkent, 22 800 forintra. A zuhanást nem tudta megállítani a csütörtök sem, amikor a májusi jegyzés kivételével, amely stagnált, az összes többi lejárat 50–300 forint közötti sávban esett. Pénteken a közeli határidők jegyzése nem változott, a márciusi árfolyam 22 800 forinton maradt, szeptemberre azonban 100, decemberre 150 forinttal csökkent a kenyérgabona ára.
Gyenge lejtmenettel kezdte a heti kereskedést a takarmánykukorica. Ez az irány a következő napon is megmaradt, szerdán azonban meredek zuhanásba csapott át, mert a termék ára minden határidőre limittel csökkent. Az esés a következő napon is tartott, igaz mérséklődött: a márciusi ár 420 forinttal,
21 180 forintra, a májusi 200 forinttal, 21 800 forintra, a júliusi pedig 260 forinttal, 22 540 forintra esett. A lejtmenet az utolsó kereskedési napon állt meg, amikor márciusra 120 forinttal, 21 300 forintra, májusra pedig 200 forinttal, 22 000 forintra emelkedett a kukorica ára.
Tavaly az EU-ban 279 millió tonnára nőtt a gabonatermés az előző évi 230 millió tonnáról, az idén azonban csak 263 millió tonnás gabonatermést várnak a szakemberek. Tavaly a 25 tagú EU gabonaexportja elérte a 27 millió tonnát. A búzaexportot – a fő uniós gabonaexportcikket – 2007-től több mint 19 millió tonnára becsülik, míg a búzatermést 2011-től 122 millió tonnát meghaladóan valószínűsítik az EU-ban, az Európai Bizottság előrejelzései szerint. Ugyanakkor az árpatermés hosszabb távon csökken, miután középtávon 55-56 millió tonnás éves mennyiségen áll be. Az EU a takarmánybúza és takarmánykukorica piacán is veszíthet versenyképességéből. A teljes uniós gabona-, olajosmag- és egyéb fehérjetartalmú takarmánytermények vetésterületei az idén 51,8 millió hektárra csökkennek a 2004-es, 61,1 millió hektárról, 2011-ig pedig további csökkenés várható.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.