időjárás 17°C Ferenc 2023. október 4.
logo

Elismerés Hershkónak

MTI
2005.01.31. 00:00

Karcag képviselő-testülete tegnapi ünnepi ülésén a város díszpolgárává választotta a nagykun településről elszármazott Avram Hershko professzort, kémiai Nobel-díjas kutatót. Az erről szóló oklevelet Fazekas Sándor polgármester adta át a nemzetközi hírű, Herskó Ferenc néven született tudósnak, aki a biokémia terén végzett világhírű tudományos munkásságáért és Karcag hírének öregbítéséért kapta meg a település elismerését.
– Kisvárosi fiú vagyok – kezdte rövid, angol nyelven elmondott beszédét Avram Hershko, aki Karcagon eltöltött gyermekéveit idézte fel a hallgatóságnak. – Családom boldog volt a Püspökladányi út 42. szám alatti házban, amely még most is áll – mondta a tudós. A második világháború borzalmas éveiről szólva kiemelte: a szerencsének is köszönhető volt életben maradásuk. Hozzátette, tudományos eredményeit izraeli állampolgárként érte el, de nagy örömmel tapasztalja, hogy a karcagi és a magyar emberek mennyire örülnek Nobel-díjának.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.