Eltitkolt hatmilliárdos megbízás a BKV-tól?

Több mint hatmilliárd forintos megbízást adott a Siemensnek a BKV Rt. a 2-es metró felújítási munkáinak egy részére. Az ügy érdekessége, hogy majdnem ekkora összegtől esett el a német cég a nagykörúti villamosok beszerzéséről szóló, a BKV-val kötött megállapodása során.

2005. 02. 01. 0:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlekedési társaság többszöri megkeresésünk ellenére sem adott választ lapunknak, titokban tartva, volt-e egyáltalán pályáztatás, lefolytattak-e nyílt, nemzetközi közbeszerzési eljárást. Vajda Pál (MSZP) városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes nem emlékszik ilyen megbízásra, nem ismeri az ügyet. A közbeszerzési és a városüzemeltetési bizottság vezetői, Deák András és Lakos Imre szintén nem tudnak ilyen megrendelésről. A Siemens – saját tájékoztatása alapján – a 2-es metró vasúttechnikai korszerűsítésére kapott huszonhatmillió eurós megrendelést a BKV Rt.-től. Név nélkül nyilatkozó városházi illetékesek nagyon furcsának nevezték, hogy a több mint hatezermillió forintos megrendelés elkerülte a városházát annak ellenére, hogy fővárosi önkormányzat tulajdonában álló BKV-nak mint önálló gazdasági egységnek lehetősége van pályázat kiírására és elbírálására.
*
Emlékezetes, a Siemens által fémjelzett konzorcium nyerte a nagykörúti villamostendert. A pályázat eredményhirdetése után nem sokkal azonban kiderült, a Combino típusú szerelvényekkel Európa-szerte problémák vannak, ugyanis hibásnak bizonyultak a vázszerkezeteik. Ekkor új pályázat kiírása helyett módosították a BKV és a Siemens közötti szerződést, amely alapján a német cég ígéretet tett, hogy az új villamosoknál kijavítják a hibákat, viszont egy évet csúszik a szállításuk. Ezért 2,5 milliárd forintos kártérítést fizet a BKV-nak, valamint 3,5 milliárd forintot elenged az eredeti 40 milliárdos árból.
Semmi kivetnivalót nem talált a Siemens megbízásában Vajda Pál főpolgármester-helyettes. Közölte: az ilyen megbízások nyílt, nemzetközi tendereken dőlnek el. A pályázatokat mindig a BKV szakemberei és a főváros illetékes bizottságai által delegált képviselők bírálják el. Vajda kijelentette: bár nem ismeri az ügyet, meggyőződése, hogy a bírálóbizottság szakszerűen választotta ki a legjobb ajánlatot. Megjegyezte: korábban már háromszor feljelentették őt más pályázatokkal kapcsolatban, ezért távol tartja magát a közbeszerzési eljárásoktól.
Zsinka László, a MIÉP fővárosi frakcióvezetője, a tulajdonosi bizottság alelnöke már kérdést intézett Vajda Pálhoz és a BKV egyik vezetőjéhez, milyen megbízást kapott a közlekedési társaságtól a Siemens. Választ azonban egyikőjüktől sem kapott. Zsinka kijelentette: 26 millió eurós megbízást nem lehet eltitkolni. Amennyiben ennek a gyanúja fennáll, és az is kiderül, hogy nem volt minden elvárást kielégítő nyílt közbeszerzés, úgy korrupciós üggyel állunk szemben, amelyért felelnie kell vezető politikusoknak és cégvezetőknek is – fűzte hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.