időjárás 19°C Árpád 2023. március 31.
logo

Európaiak indulnak az űrbázisra

Hírösszefoglaló
2005.01.28. 00:00

Egy német asztronauta lehet az első európai, aki bekapcsolódhat a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) eddig csak amerikai és orosz űrhajósok által végzett munkába – közölte az AFP. A hírt Jean-Jacques Dordain, az európai űrkutatási ügynökség (ESA) igazgatója jelentette be a kanadai Montrealban, ahol az ISS jövőjéről tárgyaltak szerdán az amerikai, az orosz, a kanadai, az európai és a japán űrkutatási ügynökség vezetői. Az európai jelölt Thomas Reiter, aki valószínűleg az év második felében utazhat az ISS-re. A pontos dátum attól függ, mikor állhatnak újra munkába az amerikai űrsiklók, amelyek felszállását biztonsági okból megtiltották a Columbia 2003 februári felrobbanása után. Az űrsiklók a tegnapi bejelentés szerint májusig még biztosan nem repülhetnek.
Thomas Reiterről Dordain elmondta: tapasztalt űrhajós, aki 179 napot töltött el húsz évvel ezelőtt az orosz Mir űrállomáson. A bejelentés szerint áprilisban egy olasz asztronauta is ellátogathat az ISS-re egy orosz Szojuz űrhajó fedélzetén, ő azonban a tervek szerint csak tíz napig vendégeskedik az űrállomáson.
Szakértők vizsgálják, honnan ered az a fekete folt, amelyre az űrállomás két jelenlegi lakója: az orosz Szalizsan Saripov és az amerikai Leroy Chiao bukkant az ISS külső burkolatán tegnapi űrsétájuk alkalmával – jelentette az Interfax orosz hírügynökség. Feltevések szerint olaj vagy más szennyeződés lehet, amelyet az állomás áramfejlesztő vagy szellőztető rendszere lökött ki a belső térből. A jelenségnek azonban semmiképpen sem lehet olyan oka, ami veszélyeztetné a legénység biztonságát – hangsúlyozták a szakemberek.
A két asztronauta új űrtechnikai eszközöket és tudományos kísérleteket szolgáló berendezéseket szerelt fel az űrállomás külső oldalára, amikor a furcsa foltot felfedezték. Az űrséta meglepő tapasztalata az is, hogy a világűri munka erősen megviseli a szervezetet: az öt és fél órás tevékenykedés alatt mindkettőjük testsúlya négy kilóval csökkent.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.