időjárás 15°C Tekla 2023. szeptember 23.
logo

Hogyan nevesítsük földjeinket?

Kaszás Péter
2005.01.27. 00:00

Szlovákiában 1986 óta folyik az új földnyilvántartási jegyzék feldolgozása (ROEP), amelynek célja, hogy az ország területén lévő minden egyes földparcellát beazonosítsanak. Jelenleg – 50 százalékos feldolgozottságnál – a rendszer 700 ezernél is több olyan földtulajdonost tart nyilván, aki évtizedek óta nem jelentkezett földjéért. Annak ellenére, hogy a tulajdonosok túlnyomó többsége egyszerűen nem tud róla, hogy jogos földtulajdonnal rendelkezik, azoktól a földtulajdonosoktól, akik szeptemberig nem erősítik meg ingatlanuk tulajdonjogát – a benesi, illetve a kommunista időket idéző 180/1995-ös, tavaly módosított szlovák földtörvény értelmében –, a szlovák állam 2005. szeptember elsején nem kevesebbet tesz, mint megvonja tulajdonjogát.
A földtulajdonosok listái a www.ujszo.sk, illetve a www.hhrf. org/szabadujsag internetes oldalakon érhetők el tömörített formátumban. Felhívjuk azonban a figyelmet, hogy az új földnyilvántartási jegyzék feldolgozása még csak félidejénél jár, és nem földrajzi elhelyezkedés szerinti sorrendben halad. Emiatt az egyes járások listái sem teljesek, hanem csak a járás azon településeinek a névsorát tartalmazzák, ahol a jegyzék már elkészült.
Aki valamelyik listán a saját nevét látja, annak először kérnie kell egy igazolást az illetékes szlovák földhivataltól, hogy a föld valóban az ő nevén van, majd ezt az igazolást, illetve a személyazonosságot igazoló dokumentumokat csatolva kérvényt kell benyújtania új tulajdonlap kiállítására a körzet kataszteri hivatalában. Abban az esetben, ha az illető a listán valamelyik őse nevével találkozik, akkor először kérnie kell egy igazolást a földhivataltól, majd hagyatéki póteljárást kell kezdeményeznie az illetékes járási bíróságon. A bíróság ilyenkor kijelöl egy közjegyzőt, aki levezeti a tárgyalást. Ezután a földhivatal igazolását, a hagyatéki végzést, valamint a személyazonosságot igazoló dokumentumokat a kérvénnyel együtt kell benyújtani a kataszteri hivatalban.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.