időjárás 27°C Konstantin 2022. május 21.
logo

Maratoni melbourne-i menetek

Munkatársunktól
2005.01.27. 00:00

Ategnapi negyeddöntők többsége alaposan megemelte az ausztrál nemzetközi teniszbajnokság nézőinek adrenalinszintjét. Már csak azért is, mert a nőknél Alicia Molik (10. kiemelt), a férfiaknál pedig Lleyton Hewitt (3.) hazai pályán próbálkozott a négy közé kerüléssel.
Molik hatalmas harcot vívott a világranglista-vezető Lindsay Davenporttal (1.). Az első szettet 6:4-re elvesztette, a másodikat ugyanenynyire megnyerte, ám a 77 perces harmadikban az amerikai favorit bírta jobban idegekkel (9:7). Davenport a 2000-es melbourne-i sikere megismétlése felé vezető úton legközelebb Nathalie Dechyvel (19.) találkozik. A francia hölgyet és svájci riválisát, Patty Schnydert (12.) száműzték a centerpályáról a rendezők, de az érintettek nem bánták. Az első játszmát Schnyder vitte el, a másodikat az élete eddigi legjobb eredményét már a nyolc közé jutással megvalósító Dechy. S aztán a harmadikat is, 7:5-tel tett pontot a majd’ két és fél órás meccs végére.
A férfiaknál az egyik tegnapi negyeddöntő kurtán-furcsán ért véget: az orosz Nyikolaj Davigyenko (26.) légzési problémákra hivatkozva a harmadik játszmában feladta a küzdelmet Andy Roddick (2.) ellen. Az igazsághoz tartozik, hogy az amerikai ekkor már igen közel járt a legjobb négyhez. Két szett után Lleyton Hewitt is, hiszen 2-0-ra vezetett David Nalbandian (9.) ellen, de az argentin nem hagyta magát és egyenlített. A felek – a közismerten sportszerűtlen ausztrál kezdeményezésére – többször „beszóltak” egymásnak, miközben a mérkőzésvezető rengeteg pontatlan vonalbírói ítéletet korrigált. A mindent eldöntő utolsó felvonás óriási küzdelmet hozott, 16 gémen keresztül egyikük sem tudta elnyerni a másik adogatójátékát. Nalbandiannak 8:8-nál remegett meg a keze, Hewitt bréklabdához jutott, s könyörtelenül ki is használta. Slusszpoénként semmire nyerte a saját szerváját, s ezzel egyben a bő négyórás mérkőzést. Elődöntőbe jutásával pályafutása eddigi legjobb eredményét érte el az Australian Openen.Eredmények.
Negyeddöntők, női egyes: Davenport (amerikai, 1.)– Molik (ausztrál, 10.) 6:4, 4:6, 9:7, Dechy (francia, 19.)– Schnyder (svájci, 12.) 5:7, 6:1, 7:5.
Férfi egyes: Roddick (amerikai, 2.)–Davigyenko (orosz, 26.) 6:3, 7:5, 4:1-nél Davigyenko feladta, Hewitt (ausztrál, 3.)–Nalbandian (argentin, 9.) 6:3, 6:2, 1:6, 3:6, 10:8.