időjárás 19°C Árpád 2023. március 31.
logo

Mégis nettó EU-befizetők lettünk

Munkatársainktól
2005.01.23. 23:01

Lyuk keletkezett a magyar uniós kasszában: egyértelmű veszteséggel zártuk a tavalyi esztendőt. A kormány által ismételt milliárdok jórészt csak papíron léteznek, eddig kevés pénz érkezett meg az érintettekhez. Míg a jelenlegi EU-miniszter szerint 50–70 milliárdos többlet lesz az uniós forrásoknak köszönhetően az idei költségvetésben, az Orbán-kabinet PHARE-ügyekért felelős tárcavezetője másként látja. Boros Imre lapunknak leszögezte: az ország első uniós esztendejét nettó befizetőként zárta: az átutalt 530–550 millió euróból csak 210 millió euró érkezett vissza a már felvett támogatásokkal.
A támogatások felhasználását mutató összképet tovább rontja egy friss brüsszeli jelentés, amely a vidék csatlakozás előtti felkészítését szolgáló SAPARD-pénzek felhasználásában marasztalja el hazánkat. Rosszul állunk a beruházásokat, fejlesztéseket segítő agrárpályázatokkal, és a közlekedési infrastruktúra bővítését szolgáló források is csak lassan csordogálnak. Eközben az egy évvel ezelőtt még utolsónak kikiáltott szomszédunk, Szlovákia már teljes mértékben felhasználta a tavalyi uniós agrártámogatásokat.

Összeállításunk a 13. oldalon

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.