időjárás 17°C Árpád 2023. március 31.
logo

Titkos feljegyzések

Munkatársunktól
2005.01.13. 23:01

Továbbra sem tudni, miről is szólnak Görgey Gábor volt kulturális miniszter hétmillió forintnyi közpénz fejében készült tanulmányai, Kiss Péter kancelláriaminiszter ugyanis tegnap nem fogadta a Fidesz képviselőjét, aki az iratokba kért volna betekintést.

Nem fogadta Kiss Péter kancelláriaminiszter parlamenti dolgozószobájában Sági József fideszes képviselőt, aki a Görgey Gábor volt kulturális miniszter által hétmillió forintnyi közpénzért készített tanulmányokba akart betekintést nyerni tegnap. A kancelláriaminiszter helyett annak tanácsadója, Kiss Ambrus jelent meg, s két dokumentumot nyújtott át az ellenzéki honatyának, az egyik Kiss Péter korábbi, Ságinak írott levele volt, a másik egy az ügyet taglaló MTI-hír. Sági újságíróknak nyilatkozva a képviselői igazolványra hivatkozott, amelyen az olvasható: „az állami szervek kötelesek az országgyűlési képviselőket megbízatásuk ellátásában támogatni, és részükre a munkájukhoz szükséges felvilágosítást megadni”. Utalt a Medgyessy-kormány azon rendeletére is, amely rögzíti, hogy az országgyűlési képviselők betekinthetnek a nem nyilvános adatokba is, legfeljebb arról nem adhatnak tájékoztatást a közvéleménynek.
– Ezek után erős a gyanúm, hogy ez a tanulmány nem is készült el – jegyezte meg Sági, aki a jövőben ismét kéri az iratokba való betekintést. Kiss Péter levelében azt írta a képviselőnek, hogy az anyagok belső használatra készültek, személyes vonatkozásokat is tartalmaznak, ezért azokba nem engedélyezi a betekintést. Hozzáteszi: a kormány nem titkosította ezeket az iratokat, hiszen azok a személyes adatok védelméről szóló törvény alapján minősülnek nem nyilvános adatnak. A kancellária sajtóosztálya közleményt adott ki, amelyben úgy magyarázzák a történteket, hogy „Sági rossz helyen kopogtatott”.
Görgey nemrégiben azt állította: nincs semmiféle általa írt tanulmány, ő feljegyzéseket készít, illetve szóbeli megbeszéléseket folytat.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.