A csángó magyarok nyomában

Kákonyi Péter
2005. 03. 07. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kecskeméti Forrás új számában Fehér Zoltán értekezik Halász Péter néprajztudósról, aki a moldvai magyarok hagyományvilágát kutatja. Évtizedek óta járja a csángók földjét, sokszor a legképtelenebb körülmények között, hiszen Ceausescu fegyveres pribékjei nemegyszer próbálták megakadályozni szelíd gyűjtőmunkáját.
Halász Péter egyik tanulmányában (Szent István templomai a régi Etelközben) arról elmélkedik, hogy a csángóföldi templomok oltárképein gyakran látható Szent István királyunk, jelezve, hogy a helybeliek ragaszkodnak nemzeti hagyományaikhoz; és azt is maliciózusan taglalja, hogy a derék csángók nyakába ültetett papok hogyan próbálnak a véletlen névazonosságot kihasználva honalapító királyunk helyére állítani egy másik (protomártír) Szent Istvánt. Megállapítja azt is, hogy – az általános hiedelemmel ellentétben – a csángó magyarok között, akik több hullámban települtek át Moldvába, szép számmal voltak reformátusok is.
Az 1866-os datálású, egy helyi földosztás során készült „onyesti névsort” elemezve a kutató észreveszi, hogy a pravoszlávok lakta területen szórványmagyarok is élhettek, akik neve még a cirill ortográfia szerint lejegyezve is elárulja, hogy viselőik magyarok: Tancos, Cadaru, Babosu.
Halász Péter egyik tanulmánya (A moldvai magyarok táji-etnikai tagolásáról) azt vizsgálja, hogy a népi szokások hogyan árulkodnak arról, honnan és mikor is érkezhettek ide a csángó magyarok. Elemzi a szerző azt is, hogyan őrizték meg a moldvaiak az anyaországból kiszakadva öntudatukat, hiedelmüket és nyelvüket, illetve hogyan őrződött meg szokásaikban, szavaikban és hiedelmeikben az archaikus, gyakran sok száz esztendő előtti állapot.
A Szőlőtermelés, bornyerés című tanulmányból megtudhatjuk: az itteni szőlőkultúra Magyarországról jutott a Szeret partjára. Végül Halász Péter egy hangulatos írásában árulja el, mi is az a zsufa. Valaha egy közkedvelt étel ismert neve volt. A kendermagból és tökmagból készült mártást, amelyet húsétel kísérőjéül szolgálnak fel, ma is zsufának mondják Moldvában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.