időjárás 3°C Virgil 2022. november 27.
logo

Aggodalmas nagypéntek

Munkatársunktól
2005.03.26. 00:00

Tegnap emlékezett meg a keresztény világ Jézus Krisztus kereszthaláláról. Ennek megfelelően az egész világon szünetelt a harangzúgás, a csengők helyett ilyenkor kereplőket használnak, és nem mutatnak be szentmiseáldozatot. A napra a keresztút elmondásával-végigjárásával emlékeznek, amely esemény most különösen szomorú: II. János Pál pápa – 1978-as beiktatása óta először – rossz egészségi állapota miatt nem vesz részt a húsvéti misztériumban. A nagycsütörtöki krizmaszentelő szertartást szobájából televízión követte figyelemmel, míg tegnap a keresztúton Camillo Ruini bíboros helyettesítette, s vitte a keresztet az első és az utolsó stációknál.
II. János Pál előreláthatólag sem a ma tartandó feltámadási misén és körmeneten, sem a vasárnapi istentiszteleten nem jelenik meg, ám az elképzelhető, hogy a hagyományos „urbi et orbi” (azaz Róma városának és a világnak szánt) áldást ő mondja. A pápa orvosai úgy találták, az egyházfő gégemetszését követő gyógyulása lelassult, és veszélyes lehet a szentmiséken való részvétel. Giovanni Batista Re, a hittani kongregáció vezetője hírügynökségekkel közölte, a pápa távolléte ellenére lélekben együtt fog imádkozni a hívekkel. Re a pápa mostani szenvedését összekapcsolta Jézuséval.
– Legyen továbbra is megerősítőnk és támaszunk – a többi közt ezt írta a pápának húsvéti levelében Erdő Péter bíboros.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.