időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Drágább leépíteni, mint bért emelni

Farkas Melinda
2005.03.10. 00:00

Több pénzbe kerülnek az egyetemi elbocsátásokkal járó végkielégítések, mint amennyi a leépítést előidéző béremelések biztosításához hiányzik – derült ki az Országgyűlés oktatási és tudományos bizottságának tegnapi ülésén. A tanácskozáson a kormánypárti többség elutasította az érettségizők esélyegyenlőségére vonatkozó fideszes javaslatot.

A januári béremeléshez 3,1 milliárd, a szeptemberi növekményhez pedig 1,2 milliárd forint hiányzik a költségvetésből – jelentette ki az oktatási bizottság ülésén Stark Antal, a gazdasági tárca helyettes államtitkára a felsőoktatási intézmények anyagi helyzetéről tartott beszámolójában. Ennek következtében összesen 2318 státus szűnik meg az egyetemeken, azaz a dolgozók 4,3 százalékát küldik el. A végkielégítések összege 5,4 milliárd forint. Pokorni Zoltán (Fidesz) felvetette: ha többe kerül a végkielégítés, mint a béremelésből hiányzó rész, akkor miért a leépítés a megoldás? Stark szerint a végkielégítés – szemben a bérrel – egyszeri kiadás.
Megtárgyalták a felvételizők esélyegyenlőségére vonatkozó fideszes indítványt is. A javaslat arra szólította fel a kormányt, hogy vizsgálja felül a kétszintű érettségire és a felsőoktatási felvételi eljárásra vonatkozó jogszabályokat, s azonnal módosítsa azokat, ha sértik az esélyegyenlőséget. Pokorni szerint a felvételi pontrendszer hibáit utólag már nem lehet orvosolni. Kijelentette: a rendszer jogtalan előnyhöz juttatja a korábban érettségizetteket. A szaktárca szerint már két éve ismertek a feltételek, ráadásul jogbizonytalanságot okozna, ha a jelentkezési lapok leadása után változtatnának a szabályokon. Szabó Zoltán, a testület szocialista elnöke elismerte, „helyzet van”, és valamit tenni kell, pártjával együtt mégsem támogatta a fideszes határozati javaslat tárgysorozatba vételét. A testület kormánypárti többsége leszavazta az indítványt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.