Még a húsvéti nagy sonkavásárlási időszak előtt észlelte a Magyar Húsiparosok Szövetsége, hogy az Auchan szupermarketekben 569 forintos kilogrammonkénti áron árulják a szlovák kötözött sonkát. Ez az ár a szövetség titkára, Menczel Lászlóné szerint alig több mint a csomagolóanyag költsége, amely körülbelül 500 forintot tesz ki. Felhívta a figyelmet arra, hogy a szlovák és a magyar felvásárlási árak között nincs nagy különbség, így az előállítási árban sem lehet komoly eltérés. Ezért a szövetség vásárolt a szlovák kötözött sonkából, s azt átadta a Húsipari Kutatóintézetnek, hogy vizsgálják meg, az áru összetétele egyezik-e a címkén jelöltekkel.
A vizsgálat alapján a Húsipari Kutatóintézet megállapította: a beadott termékek „gyenge jellegűek, sótlan ízűek, s a kellő füst hiányában nem egyeznek a fogyasztók által megszokott hasonló magyar termékekkel”. A jelentés szerint a leadott termékek még a mozaikos húsok csoportjába tartozó termékek jellemzőivel sem rendelkeznek. Egyébként a mozaikos húsok olyan természetes bélbe, műbélbe vagy formába töltött készítmények, amelyek marha, borjú, sertés és baromfi, valamint egyéb vágóállatok különböző zsírtartalmú húsalapanyagából, zsiradékából, esetleg belsőségéből vagy melléktermékekből, továbbá adalék-, jelleg- és ízkialakító anyagokból készülnek. A füstölt kötözött lapocka elnevezés használata a fentiek miatt szabálytalan, s e termékek esetében megvalósul a fogyasztók megtévesztése – szögezi le vizsgálati jelentésében a Húsipari Kutatóintézet. Menczel Lászlóné lapunknak jelezte, hogy a vizsgálati eredményeket átküldik a Fogyasztóvédelmi Főfelügyeletnek (FVF), amely a továbbiakban hivatalosan is eljárhat az ügyben. Megkeresésünkre az FVF kommunikációs igazgatója, Kathi Attila elmondta: mivel e termékkörrel kapcsolatban a kereskedők részéről is aggályok fogalmazódtak meg, a felügyelet is mintaanyagokat vásárolt, amelyek kivizsgálása jelenleg zajlik. Mint mondta, a hatóság csak akkor rendelhet el azonnali intézkedést – vagyis az áru levételét a polcról –, ha a terméknél alapvető biztonsági gondok merülnek fel. Ezért hasonló esetekben az FVF elsősorban büntetést róhat ki, vagy kötelezheti a forgalmazót, hogy a termék címkéjén annak összetételének megfelelő elnevezést tüntessen fel. A húsiparosok szövetségének becslése szerint egyébként évente csaknem 3000 tonna kötözött sonkát állít elő a magyar húsipar, amelynek döntő hányadát húsvét előtt vásároljuk meg.

Pride-hatás? – Jó hangulatba került a belvárosi szeméremsértő, de lekapcsolták