időjárás 3°C Virág 2022. november 26.
logo

Észak-Korea bővítette atomarzenálját

Munkatársunktól
2005.03.23. 00:00

Bővítette nukleáris fegyvertárát saját állítása szerint Észak-Korea, hogy megelőzzön egy amerikai támadást – jelentette tegnap a Yonhap dél-koreai hírügynökség. Phenjan az ország megtámadásának előkészületeként értékeli a dél-koreai és amerikai csapatok közös gyakorlatait, amelyek szombaton kezdődtek el a félsziget déli részén. „Komoly lépéseket tettünk nukleáris arzenálunk növelésére, és készen állunk minden katonai erőnk mozgósítására az ellenség bármiféle provokációja esetén” – idézte a Yonhap a hivatalos észak-koreai hírügynökség (KCNA) beszámolóját. A nyilatkozat mintegy válasz Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter kijelentésére is, amely szerint ha Phenjan nem enged a rábeszélésnek és nem tér vissza az atomfegyverprogramjának leállítását célzó tárgyalásokhoz, akkor „más eszközöket kell találni” az észak-koreai fenyegetés kezelésére.
Észak-Korea a Phenjan nukleáris programjáról szóló hatoldalú tárgyalások folytatása esetén Japán kizárását követeli. Japán „jelenléte többet árt, mint használ” – írta keddi számában az egyik legnagyobb észak-koreai lap. A Mindzsu Dzsoszon szerint Tokió az Egyesült Államok politikáját követi, s nem járult hozzá semmivel a tárgyalásokhoz.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.