időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Gyurcsány elégedett a Fészekrakóval

Török László
2005.03.08. 00:00

Az Országgyűlés tegnap egyhangúlag elfogadta azt a nyilatkozatot, amely megköveti a cigányságot a roma holokausztért. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök cáfolta, hogy a Fészekrakó program részeként kapott jól fizető állami állást a pénzügyminiszter felesége. Rácz Jenő a „sikertelen molekulakísérletek” hasznosságához hasonlította az egészségügyi tárca által a nem létező egészségügyi reform népszerűsítésére eddig elköltött pénzeket.

Sok volt a „duma” tegnap a parlamentben: az ellenzéki honatyák többsége ezzel a kifejezéssel kritizálta a kormányt, mert úgy vélik, hogy elsősorban kommunikációval próbálják a problémákat elfedni. A kudarcba fulladt egészségügyi reform és az azt népszerűsítő reklámszerződés költségvonzatai felől érdeklődött Horváth Zsolt. A fideszes képviselő úgy tudja, hogy kormánymegbízottakra, biztosokra és irodáikra 10 milliós, míg egy céggel 150 milliós reklámszerződést kötöttek, amit 30 millió forintért voltak kénytelenek felbontani. – Ki a felelős? – kérdezte Horváth. Rácz Jenő szakminiszter a gyógyszeripar sikertelen molekulakísérleteivel – amelyeknek tudományos eredményei megkérdőjelezhetetlenek – állította párhuzamba a kormányzati munkát, ám a kérdésekre nem válaszolt.
A polgári kormány 202 kilométeren végzett védműfejlesztést, szemben az MSZP–SZDSZ-kabinet 22 kilométerével – közölte Szalay Ferenc (Fidesz), aki szerint 7,3 milliárd köbméternyi víz van folyóink vízgyűjtő területén (a 2002-es nagy árvízkor sem volt ennyi), másfél millió embert veszélyeztetve. Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter úgy vélte, árvízkérdésben egyelőre nem lehet messzemenő következtetéseket levonni az adatokból, de a vízügyi szolgálat készenlétben áll.
Szijjártó Péter (Fidesz) a Trendex Holding több millió forintos megbízásairól beszélt, felelevenítve Katona Tamás pénzügyminisztériumi államtitkár korábbi, szerinte félrevezető állításait. Katona a tévedést szintaktikai problémának értékelte, a parlamenti jegyzőkönyvvezetőket okolva, hogy szövegében rossz helyre kerültek a pontok és vesszők.
A szocialista kormány Fészekrakó programjáról kérdezte tegnap Juhos Katalin (Fidesz) Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt. Konkrétan azzal kapcsolatban, hogy Draskovics Tibor pénzügyminiszter felesége, Salgó Adrienn a Gazdasági Minisztérium által felügyelt ITDH-nál kapott jól fizető állást. Tekinthető-e ez az MSZP-kormány családpolitikájának, kinek a felelőssége mindez, és milyen lépéseket tervez a kormányfő az ügyben? – érdeklődött a képviselő, aki megjegyezte: a feleségek álláshoz juttatását Gyurcsány Ferenc vezette be, hiszen amikor kormánytag lett, akkor nevezték ki nejét, Dobrev Klárát az uniós pénzekért felelős állásba. Gyurcsány válaszában kifejtette, örül, hogy lehetősége van kormánya családprogramjáról beszélni. Elmondta: a fenti eset ennek nem része, a kinevezés Kóka János felelőssége, és nem kíván lépni az ügyben. Hozzátette, a származás firtatása a politikában egy másik műfajhoz tartozik.
Pánczél Károly (Fidesz) emlékeztetett arra, két évvel ezelőtt az Oktatási Minisztérium kiírt egy pályázatot a SuliNet meghosszabbítása ügyében, amelyre a tárca szakemberei szerint is csak egy cég, a korábban Kóka János új gazdasági miniszterhez is köthető Elender pályázhatott eséllyel. Most a minisztériumnál ugyanaz történt. – Az új diákigazolvány elkészítésére mindössze tizenkét napos határidővel lehetett pályázni, ennyi idő alatt csak Erdős Ákosnak, a miniszterelnök volt üzletfelének lehetett esélye reális ajánlatot benyújtani – fejtette ki. Ezek miatt mondják azt, hogy nem az ország, hanem „a lenyúlás kormánya” van lendületben, Erdős Ákos „mint valami amőba”, ott van mindenhol – tette hozzá a képviselő.
Magyar Bálint oktatási miniszter elmondta: teljes mértékben megfelelt a törvényi feltételeknek a gyorsított eljárás kiírása. Ugyanakkor a határidőt a közbeszerzési döntőbizottság szűknek találta, ezért új tendert írnak ki, hosszabb határidővel.
Az Országgyűlés tegnap egyhangúlag, 329 igen szavazattal elfogadta a cigány holokauszt ügyében benyújtott négypárti politikai nyilatkozatot. E szerint a parlament a nemzeti szuverenitás megtestesítőjeként megköveti a magyar nemzet részét alkotó cigányságot a holokauszt idején a romák ellen elkövetett bűnökért.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.