időjárás 7°C Vilma 2022. december 5.
logo

Inog Székhelyi József széke?

Munkatársunktól
2005.03.30. 23:00

Szegedi városházi információk szerint Székhelyi József színigazgatói ténykedése már a város szocialista–szabad demokrata vezetése számára is egyre kevésbé kívánatos. A direktor és az őt korábban kinevező Botka László polgármester közti konfliktusos viszony régóta nyílt titok, a jelenlegi botrányt pedig – neve elhallgatását kérő MSZP-s informátorunk szerint – akár az igazgató eltávolítására is felhasználhatják.

Szinte egyetlen MSZP-s képviselő sincs, aki nagyon akarná, hogy Székhelyi maradjon az igazgató – mondta lapunknak Kohári Nándor fideszes önkormányzati képviselő. Ezt a szegedi szocialista frakció egy tagja is megerősítette. A szocialista–liberális koalíció formálisan ugyan kiáll a direktor mellett, soraikból mégis kiszivárogtak olyan hírek, hogy az igazgatói szék ügyében „megoldást kell találni”. Székhelyit az SZDSZ országos gyűlésén tett obszcén kijelentései miatt mind többen tartják szalonképtelennek. Utódjaként – nem nyilvános városházi információk szerint – felmerült az író-rendező Schwajda György neve is, aki az 1978 utáni két évtizedben többször is irányította a szolnoki Szigligeti Színházat. A művész a hírek szerint jó viszonyt ápol Botka Lajosné szolnoki polgármesterrel, Botka László édesanyjával, valamint egy szegedi rendezésre is felkérést kapott. Székhelyi kinevezése 2008-ig szól, de a vele szemben megnyilvánuló, mind hevesebb ellenérzések lépéskényszerbe sodorhatják a városvezetést. Egy elképzelés szerint legjobb lenne Székhelyit lemondásra kényszeríteni, a 2006-os választások előtt pedig már egy cikluson átívelő mandátumú, új színházigazgatót kinevezni. Pászti Ágnes, Botka László polgármester kulturális tanácsnoka az információt nem erősítette meg, Székhelyit megkérdőjelezhetetlen szakembernek tartja, aki „imádja Szegedet, lemondani nem fog”. Az igazgató ellen a Fidesz szegedi szervezete ma délután öt órára tüntetést szervez a színház elé.
Emlékezetes: Székhelyi József az SZDSZ legutóbbi küldöttgyűlésén a Himnusz sorait átformálva „Tokaj hímvesszejének” nevezte Orbán Viktort. Korábban a megyei lap és a Magyar Nemzet újságíróját egyaránt „takonynak” titulálta, mert kérdéseket tettek fel a nyári szabadtéri játékokról. A legutóbbi választások előtt pedig arról beszélt: ha újra a jobboldal kerül hatalomra, nácik ülnek a közhivatalokba.A Professzorok Batthyány Köre Szegedi Tagozatának nyilatkozata. „Zaklatott közéletünkben a feszültséget (…) növeli, ha éppen a kultúra jeles tagjai szólalnak meg minősíthetetlen hangnemben. Módfelett elítéljük (…), ha ehhez a nemzet egyik színházának igazgatója hazánk himnuszát használja fel. Székhelyi Józsefet ezért alkalmatlannak tartjuk arra, hogy Szeged város legjelentősebb kulturális intézményét vezesse.”

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.