időjárás 2°C Taksony 2022. november 29.
logo

Jelentősen gyengült a forint

2005.03.17. 00:00

Míg múlt héten inkább a sávtámadás veszélye fenyegette a forintot, addig tegnap jelentősen gyengült a magyar fizetőeszköz: lapzártakor az eurót 246,1 forinton jegyezték a bankközi devizapiacon, miközben az ünnep előtti utolsó délután még 242,8 forint volt az uniós valuta hazai árfolyama. A gyengülés első jelei már múlt hét csütörtökön mutatkoztak, amikor valamennyi felzárkózó állam devizája – így többek közt a török líra, a zloty és a szlovák korona – veszített értékéből. A kereskedést a monetáris tanács ülésével kapcsolatos várakozások is meghatározták, bár a grémium tegnapi – első kibővített – ülésének napirendjén nem szerepelt a kamatok kérdése. Elemzők arra számítanak, hogy a piacon ma is folytatódik a veszteségcsökkentő euróvásárlás, és a forint kismértékben tovább gyengül.
A forint árfolyammozgásával kapcsolatban Barcza György, az ING Bank elemzője lapunknak elmondta: az elmúlt napokban általános tendencia volt a régiós valuták gyengülése, melynek hátterében az áll, hogy egyes – a feltörekvő piacokon aktív – külföldi befektetők érdeklődése az amerikai piacok felé irányul, ezért kivonják tőkéjüket bizonyos országokból. Barcza szerint az amerikai piac iránti megkülönböztetett figyelmet a kamatemelkedési várakozások felerősödése indokolja, ám a jelenlegi folyamatok alapján egyelőre még nem tudni, az eladási hullám mennyire marad tartós a felzárkózó államokban.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.