időjárás 5°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Két napot adtak a gazdák a megegyezésre

Nagy Ottó
2005.03.08. 00:00

Ma folytatódnak a plenáris agrártárgyalások, és hamarosan a megállapodás is megszülethet, a tüntetők azonban nem engednek követeléseikből. A gazdák ismét helyfoglalási engedélyt kértek a Kossuth térre, ahonnét vasárnap este elvonultak. Így tiltakoznak az ellen, hogy a rendőrség – arra hivatkozva, hogy a Kossuth tér egy része nem közterület – elutasította előző helyfoglalási kérelmüket. Tegnap a demonstrálók között felháborodást váltott ki Paulina Lászlónak a tüntetést negatívnak beállító nyilatkozata, amitől a gazdák elhatárolódnak. Az országos tüntetések folytatódnak, s újabb traktorok érkeznek a fővárosba.

Ma ismét megkezdik a tegnapi szakértői tárgyalások után a tüntetők, valamint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) képviselői a plenáris tárgyalásokat. Hogy mikorra várható a végső megállapodás, arra Jakab István, a gazdák tárgyalócsoportjának vezetője munkatársunknak úgy válaszolt, hogy minél előbb meg kell állapodni.
Ugyanakkor a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke a köztévé tegnap reggeli műsorában úgy nyilatkozott, hogy mától kezdve két napot adnak a megegyezésre. Jakab István nem pontosította, hogy mi várható akkor, ha nem születik megállapodás. A távirati irodának nyilatkozó Németh Imre szakminiszter úgy vélte, hogy a tárgyaló felek leghamarabb e hét közepére hozhatják tető alá a megállapodást. A plenáris tárgyalások előtt a miniszter egyeztet a különböző agrárszervezetek képviselőivel a tárgyalásokról és a felállítandó vidékfejlesztési kabinetről.
– A tüntetők nem fogadják el a rendőrségnek azt a döntését, hogy mivel a Kossuth tér szóban forgó része nem közterület, nem engedélyezik az újabb területfoglalást – tájékoztatta lapunkat Budai Gyula, a Magosz jogi szakértője, aki elmondta, hogy a birtokában lévő ingatlan-nyilvántartás alapján a Kossuth tér egésze a fővárosi önkormányzathoz tartozó közterületnek minősül, s a Budapesti Rendőr-főkapitányság nem változtathatja meg a terület besorolását. Bagi Béla, a demonstrációs bizottság elnöke hozzátette: máris beadták újabb területfoglalási igényüket arra a helyre, ahonnan vasárnap este vonultak el a traktorok. – Itt négy napig a rendőrség szerint is jogszerűen tartózkodtak a munkagépek, nem zavartak senkit és semmit, így reméljük, hogy ide ismét megkapjuk a területfoglalási engedélyt. A félpályás útlezárások országszerte folytatódnak, s újabb traktorokkal indulnak a gazdák Budapestre is.
Borzolta a tüntetők kedélyét Paulina Lászlónak, a múlt évi gazdatiltakozás után született megállapodás egyik aláírójának nyilatkozata, amelyben a gazdák azonnali hazatérését sürgette, és új keretek közötti további tárgyalásokat szorgalmazott. Bagi Béla – reagálva a nyilatkozatra – rámutatott, hogy Paulina nem tagja a demonstrációs bizottságnak, így a tüntetéssel és a tárgyalásokkal kapcsolatban adott nyilatkozata sem tekinthető mérvadónak, már csak azért sem, mert nem írta alá a petíciót. Hozzátette, a tüntetők felháborodtak a nyilatkozaton, provokációnak tartják, s üzenik Paulina megbízóinak, hogy máskor alkalmasabb személyt válasszanak céljaik eléréséhez.
Információink szerint a Belügyminisztérium számol azzal a lehetőséggel, hogy megegyezés híján a gazdák országszerte utakat zárnak le. A rendőrség ezért az érintett megyékben megkereste azokat a fuvarozókat, akik rendelkeznek olyan gépekkel, amelyekkel a tiltakozó gazdák traktorait le tudják tolni a közutakról. Úgy tudjuk, a rendőrség részéről nem először érkezett ilyen megkeresés.

Raktárhiány akadályozza a gabonaintervenciót? Annak ellenére, hogy a gabonaintervenció kérdésének rendezése a gazdatárgyalások egyik sarkalatos pontja, ismét úgy tűnik, hogy a kormány az egyeztetések alatt, de a tüntetők megkérdezése nélkül kívánja rendezni a helyzetet. Értesüléseink szerint a kabinet holnap tárgyal a kérdésről, és a birtokunkba került dokumentumok szerint Németh Imre 6,9 milliárd forintot igényel a kincstári egységes számláról, amiből 3,87 milliárd forintot a központi költségvetés általános tartaléka terhére utalnának az agrártárcának. A két összeg közötti különbözetet a tervek szerint az EU finanszírozná. Ez a majd kétmilliárd forint a hazai intervenciós gabonakészletek külföldre szállításához elengedhetetlen, mert a felvásárlást bonyolító Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) égető raktárhiányban szenved, amit súlyosbít, hogy a három hazai közraktár – az intervencióra felajánlott négymillió tonna gabonán felül – 3,3 millió tonna gabonát tárol, amelynek jelentős részét hamarosan szintén felajánlhatják intervencióra. Az MVH helyzete azonban így sem lesz könnyebb, mert a felajánlott négymillió tonna gabonából csak 2,3 milliót lehet raktározni, míg 1,7 millió tonna intervencióra felajánlott áru felvásárlása megoldatlan, és hosszú távon is csak 1,5 millió tonnás raktárkapacitással számol az MVH. További gond, hogy jelenleg 1,5 millió tonna 12+12 hónapra lekötött raktárkapacitás is szűkíti a lehetőségeket. Összesen 2,5 millió tonna intervenciós készlet kitárolását kell megoldani, amit ugyancsak súlyosbít, hogy az MVH-nak május 31-ig 800 ezer tonna gabonára van kitárolási kötelezettsége. Ahhoz, hogy májusban megkezdődhessenek a kiszállítások, a legalább 60 napot igénylő közbeszerzési eljárást azonnal meg kell indítani.A falugazdász-hálózatot kell erősíteni. Az agrártárca tehetetlenkedik, miközben a volt közigazgatási államtitkárhoz köthető Magyar Agrárkamara százmilliókat kap az agrárköltségvetésből olyan feladatok ellátására, amelyeket képtelen teljesíteni – reagált Lengyel Zoltán, a Fidesz mezőgazdasági kabinetjének vezetője arra a kormány-előterjesztésre, amely alapján 650 millió forintot kapna az idén a kormány közeli agrárkamara. Nem a holdudvart kellene erősíteni, hanem a tényleges és gyakorlati munkára képes falugazdász-hálózatot, akkor talán nem lenne gond a pályázati igénylések kitöltésével.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.