Miután a Magyar Húsiparosok Szövetsége annak a véleményének adott hangot, hogy az egyik hipermarketben jócskán áron alul értékesítik a szlovák füstölt lapockát, a Fogyasztóvédelmi Felügyelet (FVF) is vizsgálatot kezdeményezett. Ugyanakkor a felügyelet nagy valószínűséggel nem fog kifogást emelni a termékkel szemben. Mint kiderült: ezt csak akkor tehetné, ha biztonsági gondok merülnének fel. Ebben az esetben viszont a kivizsgált termékek kifogástalanok, minőségi kifogást pedig nem emelhetnek, ha nem tudják, hogy a gyártó mit vállalt, vagy ha arra nézve unión belül egységes kötelező előírás nincs. A vizsgálati eredmények értékelése még folyamatban van, mert a szlovák féltől nem kaptuk meg azt a dokumentumot, amely arról tanúskodik, hogy mit vállalt a gyártó, miből készült a termék, s milyen eljárással – nyilatkozta lapunknak Csajági Éva, az FVF élelmiszer-biztonsági osztályának vezetője. A vizsgálati eredményt ugyanis csak akkor értékelhetik, ha ezekkel az adatokkal összevetik, mivel minden ellenőrzés a vállalt vagy az előírt követelmények teljesítésén alapul. A füstölt lapocka esetében ilyen kötelező előírás hazánkban nincs, tehát ilyen néven bármit el lehet adni a magyar piacon. A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy számtalan ilyen termék van még a piacon, amelynek nincs meghatározva a termékspecifikációja. A vörös áruk között például kizárólag a párizsinál van ilyen előírás. Mint mondta, amennyiben a terméket a gyártó országban jogszerűen az ottani elvárásoknak megfelelően állították elő, azt egyetlen tagállamban sem lehet megállítani. A főosztályvezető véleménye szerint a mostani helyzet egyik oka, hogy az uniós csatlakozás feltétele volt a magyar jogszabályok közösségi harmonizálása. Ez az eset viszont azt mutatja, hogy lazulnak az uniós szabályok.

Őt keresi a rendőrség a Lakatos Márk-botrányban