időjárás 3°C Virgil 2022. november 27.
logo

Még több jólét a kormányban

Czirják Imre
2005.03.30. 23:00

Majdnem 20 millió forinttal, 81 millióról százmillió forintra nőtt tavaly Gyurcsány Ferenc miniszterelnök éves jövedelme. Csak kis részben lehet tudni arról, hogy ezt az összeget mire költötte, László Boglár kormányszóvivő elmondása szerint ugyanis ez magánügy. Szintén nagyon jól keresett 2004-ben Somogyi Ferenc külügyminiszter, aki 64,7 millió forintot vihetett haza.

Több mint százmillió (egészen pontosan 100 522 457) forintot keresett tavaly Gyurcsány Ferenc miniszterelnök – derül ki a kormányfő vagyonbevallásából. Gyurcsány vagyona érdemben nem változott, továbbra is megvan az ötven négyzetméteres pápai ingatlana, banki számlán pedig körülbelül egymillió forinttal rendelkezik.
Arról csak töredékes információt kaptunk, hogy a kormányfő mire költötte el tavaly a százmillió forintot. László Boglár kormányszóvivő elmondta: Gyurcsány több mint tízmillió forintot költött háza (amely egyébként felesége, Dobrev Klára tulajdona) új biztonsági berendezéseire, és nejének vásárolt egy Opel Zafira gépkocsit. Gyurcsány Ferenc a miniszterelnöki fizetését, nettó hétszázezer forintot pedig jótékony célokra költi. A szóvivő elmondta: minden hónapban más és más szervezethez kerül ez az összeg.
A bevétel további részének sorsáról nem sikerült információkat szereznünk. László Boglár kormányszóvivő ugyanis kérdésünkre, hogy ezt mire költötte a miniszterelnök, azt válaszolta: magánügy.
Ismert: Gyurcsány 2003-ban több mint 81 millió forintot keresett, ekkor Szigetvári Viktor, akkori sajtófőnöke azt nyilatkozta, hogy ennek az összegnek a nagy részét felélte nagypolgári életvitele biztosításához.
A miniszterelnök három gazdasági társaságban érdekelt, az ezekből származó osztalék teszi ki jövedelme nagy részét. A három cég az Altus Befektetési Rt., melynek száz százalékban tulajdonosa, illetve az Aldo Kft. és az Ark Rt. Az előbbiben 4,4 százalék, az utóbbiban pedig 8,3 százalék erejéig érdekelt közvetlenül.
Nem tartozik a szociálisan rászorulók közé Somogyi Ferenc külügyminiszter sem, akinek tavalyi jövedelme 64,7 millió forint volt.
*
A miniszter jelentős megtakarításokkal is rendelkezik, hiszen mintegy 5,6 millió forintos és 600 dolláros, valamint 87 ezer eurós betéten kívül rendelkezik egy biztosítón keresztüli befektetéssel is, melynek értéke a tavalyi év végén majdnem 83 millió forint volt. Somogyi ezenkívül egy budapesti, I. kerületi, 94 nm-es ingatlan felének tulajdonosa, valamint van 607 ezer forintnyi Zwack-részvénye is. A külügyi tárca vezetője kétségkívül gyarapodott tavaly, hiszen befektetésének értéke 2003 végén még csak 73,5 millió forint volt. Somogyi Ferenc akkor még a privát szférában dolgozott, abban az évben a jövedelme 80 millió forintot tett ki.
Nemcsak az államigazgatástól kapta a fizetését tavaly Göncz Kinga ifjúsági, szociális, családügyi és esélyegyenlőségi miniszter sem, aki több mint 18,2 millió forintot keresett. Miniszteri fizetése ennek az összegnek a felét sem teszi ki. A tárcavezető asszony két gazdasági társaságban érdekelt: egy bt.-ben 99 százalékban, a GHG-Partners Hungary Kft.-ben pedig 45 százalék erejéig. Vagyona is bővült, az egy évvel korábbihoz képest 8 millió forint jelent meg egy bankszámlán. Ingatlantulajdona nem változott, továbbra is két budapesti, XII. kerületi, 67,25 nm-es, illetve 42 nm-es lakás az övé fele részben. Utóbbit, amelyet 2003-ban vásárolt, hatmillió forintos lakáshitel terheli, melyet törleszt.
Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter is gyarapodott egy év alatt néhány millió forinttal, 2004-es jövedelme egyébként több mint 8,7 millió forint volt. A miniszter egy budapesti, VI. kerületi, 116 nm-es ingatlan, illetve egy ugyancsak budapesti, XVI. kerületi, 1119 nm-es ingatlan résztulajdonosa, valamint teljes egészében az övé egy 962 nm-es kismarosi üdülő. Különböző megtakarítási formákban 2003 végén csaknem 33 millió forintja volt, 2004 végén ez az összeg majdnem 36 millió forintra emelkedett. Adósságai, melyeket lakásvásárláshoz vett fel, 5,7 millióról 5 millió forint köré csökkentek. Autója, hasonlóan az egy évvel korábbihoz, egy 1991-ben vásárolt Toyota Corolla.
Petrétei József igazságügy-miniszter a 2003-as 10,7 millió forintos fizetéséhez képest 14,2 milliót keresett tavaly. A tárcavezető egy kozármislényi 135 nm-es, egy pécsi 58 nm-es és egy szintén pécsi 54 nm-es ingatlan résztulajdonosa. Egy Nissan Almira gépkocsival rendelkezik. A tavalyi év végén már volt megtakarított pénze a bankban, körülbelül 2,3 millió forint értékben. Ugyanakkor törleszti 2003-ban húsz évre felvett 15 millió forintos lakáshitelét.
Ma még Kóka János gazdasági, Draskovics Tibor pénzügy- és Bozóki András kultuszminiszternek kell benyújtania vagyonbevallását. A képviselői mandátummal nem rendelkező miniszterek családtagjai ugyanúgy tesznek vagyonnyilatkozatot, mint a parlament megválasztott tagjainak hozzátartozói, azonban a képviselőkhöz hasonlóan családtagjaik vagyonbevallása nem nyilvános.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.