időjárás 4°C Virgil 2022. november 27.
logo

Megegyezés helyett újabb vita

Munkatársainktól
2005.03.08. 00:00

Ma folytatódnak a plenáris agrártárgyalások, és hamarosan a megállapodás is megszülethet, legalábbis Németh Imre agrárminiszter szerint. E véleményt osztja a gazdák vezetője, Jakab István is, aki jelezte, nem engednek követeléseikből, ám ők is szeretnének mihamarabb egyezségre jutni. Azt is kijelentette, hogy két nap van a megegyezésre. A tüntetők ismét helyfoglalási engedélyt kértek a Parlament előtti Kossuth tér azon szakaszára, ahonnan vasárnap este kénytelenek voltak a rendőrség döntése miatt elvonulni. Tegnap a demonstrálók között felháborodást váltott ki Paulina Lászlónak a tüntetést negatívan beállító nyilatkozata, amitől a gazdák elhatárolódnak, és üzenik, hogy jobb provokátorokat kell keresni az arra hivatottaknak. A tüntetések folytatódnak, s újabb traktorok érkeznek a fővárosba.
Bekiabálásokkal tarkított vita zajlott a parlamentben a gazdák és a vidék helyzetéről. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bejelentette: a kormány kész arra, hogy a civil szervezetekkel új vidékpolitikát dolgozzon ki. A gazdatüntetésre utalva azt mondta, hogy a legjobb akarattal sem lehet 15 év adósságát egy-két fagyos hétvégén az utcán vagy éppen a tárgyalótermekben megoldani. Áder János (Fidesz) a tetteket kérte számon a kormányfőn. Arra emlékeztetett: a kormány garanciát vállalt a gazdák támogatásaira, az állatjóléti, a nemzeti kiegészítések, a jogtalanul visszatartott áfa és a területalapú támogatások kifizetésére. Németh Imre azzal vádolta a Fideszt, hogy a saját céljaira használja a gazdademonstrációt, ám kiderült, hogy a miniszter által a párt alelnökének tulajdonított ezt alátámasztó kijelentés a valóságban nem is hangzott el.

Részletek a 3. és a 11. oldalon

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.