időjárás 6°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Romaprogram forrás nélkül

Joó István
2005.03.08. 00:00

Egyre apad a kormány cigánytelep-felszámolási programjának pénzforrása. Kiderült, a mindössze 40 településnek szóló meghívásos, kétfordulós pályázat keretében 680 millió forintot szánnak a célra a beharangozott tízmilliárddal szemben. Most lezárult a modellprogram pályázatának első fordulója. A 37 tényleges pályázóból az esélyegyenlőségi tárca mindössze 22 települést engedett tovább a második fordulóra.
A kiesettek között található az 1275 lakosú borsodi település, Köröm, ahol a lakosság több mint 50 százaléka tartozik a cigány kisebbséghez. Az újságok folyamatosan cikkeznek arról, hogy itt „megélhetési okból” naponta szinte egész faültetvények tűnnek el. A romák településrészén 70-80 négyzetméter alapterületű „cs-lakások” (csökkentett értékű lakások) találhatók, amelyekben 8-10 fős családok élnek.
– Nem méltányos, hogy elutasították a pályázatunkat, ilyen arányú, halmozottan hátrányos cigány közösséget figyelembe kellett volna venni, ráadásul a faluban 80 százalék az aktív álláskeresők aránya – mondta lapunknak Jablonkai Bertalan polgármester. Szerinte pályázatuk színvonalával nem lehetett baj,
a minap egy informatikai célú PHARE-pályázatot nyertek.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.