időjárás 2°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Szakembereket küldenek el

Nagy Ottó
2005.03.24. 00:00

Elbocsátások, leépítések várhatók az állat-egészségügyi hatóságnál. Közel háromszáz ember kerül az utcára. A jubileumukat ünneplő állatorvosok térítés nélkül végzik az állam által rájuk bízott feladatokat.

Megalakulásának tizenöt éves jubileumát ünnepelte tegnap a Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK), amely azonban mind a mai napig nem kapott egy fillért sem a költségvetésből az állam által delegált feladatok ellátására. A 2005-ös büdzsé tervezésekor ugyanis egyszerűen lehúzták az agrártárca költségvetéséből az erre szánt összeget. Tavaly a MÁOK 12,3 millió forintot kapott, idén azonban szűkös tartalékaiból fedezte kötelezettségeit.
Mile Sándor, a MÁOK elnöke elmondta: elő lehetne teremteni a megfelelő és magas színvonalú működéshez szükséges összeget, ha a kamara – hasonlóan az állatútlevelekhez – átvehetné az eboltás nyilvántartását is. Ehhez csak egyetlen döntés kellene. Ha ezt a szakminiszter meghozná, akkor már egyáltalán nem függne a költségvetéstől – tette hozzá Mile Sándor. A kamara elnöke jövőbeni feladatai között említette a tavaly nyáron a földművelésügyi tárcával kötött megállapodás végrehajtását is, amelynek lényege a hatósági és a magánpraxis szétválasztása. Ez a törekvés kötődik az élelmiszer-biztonság kérdésköréhez is, hiszen azt az istállótól az asztalig kell megteremteni.
Az állat-egészségügyi hatóság július elsejével esedékes átszervezését Mile Sándor úgy értékelte, hogy a kamara több feladatot kaphat, és a magánállatorvosok is több állami megrendeléshez juthatnak. Folláth Györgyné, az agrártárca helyettes államtitkára elmondta, hogy március elejétől 312 főt kell elbocsátani a háttérintézményekből, amit a gazdaságok csökkenő száma és az ugyancsak fogyatkozó állatállomány is indokol. Az átszervezés hatására tíz állat-egészségügyi labor marad az országban, és az ellenőrzés is egységesebbé válik.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.