időjárás 7°C Vilma 2022. december 5.
logo

Szerződésekre kíváncsi a Tebész

Erdősi Csaba
2005.03.25. 00:00

Törvényességi eljárást indított a Tőzsdei Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (Tebész), hogy belenézhessenek a Brau Rt.-nek a Heineken-cégcsoporttal kötött szerződéseibe, ezenkívül a sörgyár tavalyi és tavalyelőtti könyvelését is szeretnék átnézni – derül ki a szövetség lapunkhoz eljuttatott közleményéből.
A Heineken és a Tebész szembenállása 2003 szeptemberére nyúlik vissza, amikor a cégcsoport a tulajdonában álló Amstelen keresztül nyilvános vételi ajánlatot tett a Brau részvényeire, méghozzá 12 273, illetve 12 806 forintos áron. Ez a Tebész szerint túlságosan alacsony ár.
Az érdekképviselet a nemrégiben megemelt, 17 200 forintos ajánlatot sem fogadja el, mert számításaik szerint a részvények minimum 24 492 forintot érnek. A közlemény kiemeli: a törvényességi eljárással azt akarja kideríteni a Tőzsdei Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége, hogy folyamatosan növekvő árbevétele ellenére miért nem tud nyereséget elérni a leánycéggé vált Brau sörgyár.
Az erre a kérdésre választ adható szerződéseket álláspontjuk szerint Brau-kisrészvényesként a Fővárosi Ítélőtábla egy korábbi ítélete alapján jogukban áll áttekinteni. A szóban forgó ítélet az érdekképviselet közlése szerint azt kimondja ki, hogy egy társaság még üzleti titokra hivatkozva sem titkolhatja el részvényese elől azon szerződéseit, amelyet egy másik részvényesével kötött.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.