időjárás 2°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Szíria március végéig vonul vissza

Hírösszefoglaló
2005.03.08. 00:00

A Libanonban állomásozó szíriai fegyveres erők március végéig befejezik a visszavonulást Libanon keleti részébe, a Bekaa-völgybe, s a szíriai és libanoni katonai vezetés akkor dönti el, meddig maradnak még ott bizonyos létszámú erők – jelentették be tegnap a szíriai fővárosban.

A bejelentés a Bassár el-Aszad szíriai és Emile Lahud libanoni államfő damaszkuszi tárgyalásai után kiadott közös közleményben szerepel. A döntést a dokumentum szerint a szíriai–libanoni főtanács hozta – írta az MTI. A közlemény értelmében a szíriai határ közelébe történő visszavonulás után a két ország katonai vezetői maximum egy hónapon belül megállapodnak a Bekaa-völgyben maradó erők létszámáról és ott-tartózkodásuk időtartamáról. Az időtartam meghatározása után a két kormány „megegyezik az ottmaradt erők teljes kivonásáról”. A két fél a közleményben kötelezte magát a (libanoni polgárháborút 1989-ben lezáró) taifi egyezmény és az összes idevonatkozó ENSZ-határozat, köztük a külföldi – elsősorban szíriai – csapatok kivonásáról szóló, 1559-es számú biztonsági tanácsi határozat tiszteletben tartására. Jelenleg még mintegy tizennégyezer szíriai katona állomásozik libanoni területen.
Az Asz-szafir libanoni újság közben azt közölte, hogy a szíriai kivonulást ellenző libanoni politikai erők és pártok egyeztetést tartottak az ország közeljövőjéről. Arról is döntés született, hogy ma a Szíria-barát libanoniak tüntetést szerveznek Bejrútban. Így szeretnék megmutatni a nemzetközi közvéleménynek, hogy Libanonban nem csak az ellenzéki erők léteznek véleményformálóként.Meglőtt tüntető. Súlyosan megsebesítettek lőfegyverrel vasárnap este egy fiatal fiút Bejrút központjában, ahol napnyugta után ismét a szíriai csapatok haladéktalan távozását követelő ellenzékiek rendeztek tüntetést – közölték kórházi források. A 18 éves fiatalembert a csípőjén érte a lövés. Orvosai szerint állapota súlyos, de nincs életveszélyben. Egy biztonsági illetékes elmondta: a fiút egy olyan gépkocsiból leadott lövés találta el, amelyen a Szíria-barát Amál síita szervezet zászlaja lengett. (MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.