időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Tehetetlen hatóságok Mexikóban

Hírösszefoglaló
2005.03.17. 00:00

Egyre több nőt ölnek meg az egyik amerikai határhoz közel fekvő mexikói városban, annak ellenére, hogy a hatóságok már több mint tíz férfit őrizetbe vettek 340 lány és asszony meggyilkolásáért.
A texasi El Pasótól délre fekvő Ciudad Juarezben brutális módon végeznek a nőkkel – írta a Reuters tudósítója. Mindez nagy felháborodást keltett Mexikóban és külföldön is. Az elszaporodó esetek megfékezésére tavaly különleges ügyészt neveztek ki. Nem sok eredménnyel: a hivatalos adatok szerint csak ez év január elseje óta nyolc nő életét oltották ki a mexikói iparvárosban, négyszer anynyiét, mint a múlt év azonos időszakában.
Legutóbb hétfőn bukkantak a hatóságok egy megfojtott, letépett ruhájú 17 éves diáklány holttestére a nyílt utcán. Alig két nappal korábban leltek rá egy másik, brutálisan meggyilkolt nőre. Claudia Banuelos, a helyi ügyészség szóvivője nem érti a helyzetet. Miként elmondta: az utóbbi hónapokban tizenegy férfit börtönöztek be a gyilkosságsorozat elkövetésének gyanújával, mégis egyre több nő válik erőszak áldozatává.
Jogvédő nőszervezetek szakértői úgy vélik, ennek egyszerű oka van: a rendőrök és a bíróságok eredményt akarnak, ezért az ítéletek egy részét kínzással kikényszerített vallomások alapján hozzák meg. Eközben a valódi gyilkosok továbbra is szabadon garázdálkodhatnak városszerte, pedig az Amnesty International és az amerikai kongresszus nyomására Vicente Fox mexikói elnök két év alatt hétszáz rendőrt küldött Ciudad Juarezbe, hogy segítsenek a helybéli hatóságoknak megállítani a nők elleni erőszakhullámot.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.