időjárás 7°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Vészhelyzetben a beregszászi főiskola

Pataky István
2005.03.19. 00:00

Súlyos anyagi helyzetbe került a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, miután Budapesten az előzetes ígéretek ellenére sem született még kormánydöntés az anyaországi támogatás folyósításáról.

Amennyiben áprilisig nem történik pozitív elmozdulás az ügyben, a magyar felsőoktatási intézményben kénytelenek lesznek megszakítani az oktatást és bezárni az épületet. Orosz Ildikó, a kárpátaljai főiskola elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta, már évek óta próbálják elérni, hogy az erdélyi Sapientia egyetemhez hasonlóan a kárpátaljai intézmény is normatív támogatásban részesüljön. Az érvényben lévő eljárás értelmében a beregszászi főiskola az Oktatási Minisztérium határon túli magyarokkal foglalkozó főosztályának keretéből szokott némi támogatást kapni pályázati úton.
A folyamatot alaposan lelassítja, hogy a támogatásról szóló szerződés tervezetéről csak kormányülésen hozhatnak döntést. Tavaly például a főiskolának megítélt öszszeg első részlete csak júniusban érkezett meg.
*
A kárpátaljai intézmény vezetése levelet intézett Szabó Vilmos politikai államtitkárhoz, Bálint-Pataki Józsefhez, a Határon Túli Magyarok Hivatala (HTMH) elnökéhez és Magyar Bálint oktatási miniszterhez, melyben az eljárás felgyorsítását kérte, mivel a főiskola tartalékai fogytán vannak. A szóbeli válasz az volt, hogy mindent elkövetnek a gyorsítás érdekében – mondta Orosz Ildikó. Hozzátette: Ukrajnában kemény költségvetési törvények vannak, ha nem fizetnek időben a rezsiért, főleg a gáz- és a villanyszolgáltatásért, akkor késedelmi díjat számolnak fel, s ha a kifizetés tovább késik, akkor a késedelmi díj elviheti az egész támogatást. A beregszászi főiskola vezetője szerint az intézmény – amely nem kap támogatást az ukrán államtól – vészhelyzetbe kerülhet, ha nem történik operatív reagálás Budapestről. Orosz Ildikó arról is beszámolt, hogy a főiskolát korábban támogató testvérvárosokhoz fordultak, s ennek eredményeként három város (Esztergom, Győr és Újpest önkormányzata) ígért és küldött is pénzt. „Ebből ki tudtuk fizetni a villanyszámlát, a gázszámlát és a rezsit, illetve a munkáltatókat terhelő járulékos költségeket, de arra már nem futja, hogy bért adjunk a pedagógusoknak” – hangsúlyozta a kárpátaljai magyar intézmény vezetője. A kormányilletékesek korábban azt ígérték a felsőoktatási intézmény vezetőinek, hogy még március 15-e előtt döntés születik a támogatásról, majd a nemzeti ünnep utánra halasztották az ügyet, a legújabb időpont pedig március 23-a.
A II. Rákóczi Ferenc főiskola az ukrajnai hatalomváltásig különböző politikai támadások célkeresztjébe került, ennek eredményeként megfosztották épületének tulajdonjogától. A kárpátaljai megyei fellebbviteli bíróság januárban helyt adott a magyar intézmény fellebbezésének, így a Beregszász központjában álló egykori törvényszéki palota ismét visszakerült a főiskola tulajdonába.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.