Az al-Kaida Afrika szarván

Kétségbeesett kísérletet tesz Etiópia, hogy elejét vegye a szomszédos Szomáliát irányító kormány bukásának. Mindez ugyanis az úgynevezett új tálibok hatalomra jutását eredményezné, ami teljes egészében destabilizálná Afrika szarvát.

Munkatársunktól
2006. 08. 06. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dzsihádot hirdettek Etiópia ellen! – adja hírül kétségbeesetten az Ethiopian Herald. A szent háborúval a szomszédos Szomália kormánya ellen harcoló szélsőséges iszlám szervezet vezetője, Ahmed Sarif sejk fenyegetett. Jelenleg már az iszlamisták kezén van az ország déli része, beleértve a fővárost, Mogadishut is. Az ellenőrzés alá vont körzetekben azonnal bevezették a sariát, az iszlám bíráskodást.
Szomália immár másfél évtizede, Sziad Barré megbuktatása óta van az anarchia és a káosz állapotában, s a hatalmas méreteket öltő szegénység és a törvény nélküli állapot a fundamentalista eszmék táptalajává vált. Megakadályozandó az ország végső szétesését, 2004-ben átmeneti föderális kormány alakult, a szélsőséges erők azonban a békekötés ellenére ostromot indítottak a jelenleg az elnöknek és a kormánynak menedéket adó Baydhabo ellen.
Ekkor kelt szárnyra a hír, miszerint Etiópia csapatokat küldött Szomália kormányának megsegítésére. Abdullah elnök környezetében azonban cáfolják, hogy bármiféle segítséget kértek volna a szomszédos országtól. A cáfolat hevessége nem véletlen, hiszen a szomáliaiak szemében az országukba többször betörő keresztény etiópok veszélyes ellenségnek számítanak. A beismerés az iszlám nacionalizmus újabb fellángolását vonná maga után, amely végleg elsöpörhetné a Baydhabóba szorult rezsimet. Ez nem állna érdekében Etiópiának sem, így mélyen hallgat az együttműködésről. Az Ethiopian Herald azonban nem tett lakatot a szájára. Mint fogalmaz, a szomáliai szélsőségesek kapcsolatban állnak az al-Kaidával, s megengedhetetlen a térség destabilizálása. A cikk megjelenésével egy időben pedig Baydhabo repülőterén kiszállt a gépekből néhány száz etióp katona.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.