A kórházak jussát követeli a Fidesz

Felszólította a Fidesz a kormányt, hogy fizesse ki a kórházaknak azt a hatmilliárd forintot, amelyet egy októberben kötött szerződésben vállalt az intézmények működőképességének fenntartása érdekében. Pesti Imre (Fidesz) hangsúlyozta: az összeg késleltetett utalása tragikus helyzetet teremthet az intézményekben.

Mizsei Bernadett
2009. 12. 23. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszegte a kórházakkal kötött szerződést a kormány, mivel nem biztosítja számukra decemberben azt a hatmilliárd forintot, amelyet korábban megígért – közölte Pesti Imre (Fidesz). Megjegyezte: a szocialisták az utóbbi években a rossz költségvetés oltárán többször feláldozták az egészségügyet, a csőd szélére sodorták az ellátást, s most az életben tartáshoz szükséges forrásokat sem biztosítják. Ismert, hosszas egyeztetéseket követően a kórházvezetők és Székely Tamás egészségügyi miniszter októberben állapodott meg arról, hogy ebben az évben összesen 10,5 milliárdot, a jövő évi büdzsé terhére az intézmények ezenfelül 30 milliárd forintot kapnak. A tervek szerint az idei összeget két részletben utalják az intézményeknek. Novemberben a kórházak négymilliárdot kaptak, ám a fennmaradt pénzt még nem utalták át számukra, pedig azt december végéig minden kórháznak és szakrendelőnek meg kell kapnia.
Pesti kitért arra is: a várólisták napról napra nőnek, műtétek maradnak el, vagy a kényszer okán a szakemberek az olcsóbb, kevésbé hatékony beavatkozásokat választják. – Az év vége felé egyre több kórház már csak sürgősségi ellátást enged meg orvosainak, és számos helyen nemcsak a beszállítóknak, de a szerződéses munkaviszonyban levő orvosoknak sem tudnak fizetni – fűzte hozzá. Felhívta a figyelmet arra, hogy a hatmilliárd forint késleltetett kifizetése tragikus helyzetet eredményez, különösen akkor, amikor újabb terheket róttak a kórházakra azzal, hogy az influenza-járvány idején influenzaosztályokat kell felállítaniuk egyes intézményeknek. Hozzátette: jövőre sem ígér sok jót a jelenlegi kormány, hiszen a 2010-es költségvetés 13 havi finanszírozása kevesebb lesz, mint a 2009-es 11 havi támogatása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.