időjárás 20°C Emese, Sarolta 2022. július 5.
logo

Szorosabb kapcsolat Szerbiával

Sebestyén Imre
2010.06.21. 22:00

Belgrádban a magyar–szerb együttműködés fontosságát hangoztatta, Szabadkán pedig elismerő szavakkal szólt a nemzeti tanácsi választások eredményéről Martonyi János külügyminiszter, aki kétnapos látogatást tett Szerbiában.

Vuk Jeremics szerb külügyminiszterrel folytatott megbeszélését követően Martonyi kijelentette, hogy Magyarország síkraszáll a stabilizációs és társulási megállapodás becikkelyezésének mielőbbi megkezdéséért, és hogy Szerbia mielőbb tagjelölt legyen. Magyarország kötelességének nevezte, hogy segítse a térség többi országát a csatlakozásban. Bejelentette, hogy még az idén sort kerítenek közös kormányülésre. Szerinte jelképes üzenete van annak, hogy első útja Szerbiába vezetett. Jeremics kiemelte a magyar támogatás fontosságát, emlékeztetve, hogy jövőre Magyarország veszi át az EU elnöki tisztét. Mint fogalmazott, Szerbia és Magyarország kapcsolatai a partnerségen alapulnak. Martonyi találkozott Borisz Tadics államfővel, Mirko Cvetkovics miniszterelnökkel és Bozsidar Djeliccsel, aki kormányfőhelyettesként az integrációs ügyekért felelős. Martonyi szerint a dél felé fokozottan nyitó magyar diplomácia fontos szerepet szán a Szerbiával való együttműködésnek. Külön hangsúlyt kaptak a gazdasági kapcsolatok, különösen a közlekedési infrastruktúra és energetika terén.
Kétnapos látogatásának utolsó állomásán, Szabadkán a külügyminiszter a magyar közösség vezetőivel – Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökével és Korhecz Tamással, a Magyar Nemzeti Tanács elnöki posztjának várományosával – tanácskozott. Martonyi elismerően szólt a VMSZ által támogatott Magyar Összefogás választási sikeréről.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.