A CDU-nak kedvez a berlini gyújtogatás

Berlinben ismét autókat gyújtottak fel. A német fővárosban zajló események harmadik éjszakáján kilenc gépkocsi borult lángba anélkül, hogy a tetteseket elfogták volna. A gyújtogatást tegnap Angela Merkel kancellár is elítélte.

Stefan Lázár
2011. 08. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötezer euró jutalmat ígér a rendőrség annak, aki segítséget nyújt a gyújtogatók kézre kerítésében. Az események azonban új fordulatot adnak az egy hónap múlva sorra kerülő berlini tartományi választásnak. Az év első hat hónapjában felgyújtott háromszáz kocsi ténye ugyanis már nemcsak közbiztonsági kérdés, hanem politikai szintre lépett. A szociáldemokrata Klaus Wowereit vezette SPD–Baloldal koalíció számára ugyanis soha nem jöhetett rosszabb időpontban a berlinieket foglalkoztató probléma, mint most. A felgyújtott autók és a mindeddig sikertelen nyomozás a kereszténydemokrata CDU malmára hajtja vizet. A mindeddig alárendelt szerepet játszó ellenzék azonnal fel is használta az alkalmat, hogy szemére vesse a szenátusnak, eddigi kormányzása során nem volt képes megfelelő stratégiát kidolgozni a gyújtogatók megfékezésére. – Ez már kézzelfogható fenyegetés – véli Frank Henkel, a CDU miniszterelnök-jelöltje és bejelentette, pártja választási plakátjain megjelennek majd az égő autók, és figyelmeztetnek a koalíciós baloldali szenátus mulasztására. – Nem engedhető meg, hogy csökkenjen az ingerküszöb. London intő példával szolgált – mondotta a CDU-politikus, és kritizálta a berlini rendőrség leépítését.
Szakértők szerint a CDU ideális kampánytémára talált, mert a közbiztonság védelmezőjeként mutathatja be magát. Ugyanakkor a kereszténydemokratáknak tartózkodnia kell a politikai konkurencia, az SPD és a Zöldek elleni agresszív támadástól, tekintettel arra, hogy a választás eredményétől függően lehet, e két párt egyikével lenne kénytelen szövetségre lépni. A szenátus az éjszaka során fokozott létszámú rendőri alakulat bevetésével igyekszik megnyugtatni a lakosságot. A belügyi szenátor, Erhart Körting (SPD) pedig bejelentette: a „kocsimat továbbra is az utcán hagyom”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.