időjárás 22°C Csanád , Emil 2023. május 28.
logo

A kövekben rejtőző életek lenyomata

Hegyi Zoltán
2011.10.01. 22:00

KÉPERNYŐ

Hogy a TV2-n nézhető műsort találjunk, vagy jócskán bele kell harapni az éjszakába, vagy hajnalban kell kelni, esetleg egyből virrasztani. Szerencsés esetben a jutalom nem marad el, különösen, ha éppen szombat van, ezért aztán nincs Mokka, tehát kiesik a celebek, reklámok és bűnügyi híradók esztrádja. A jó tempóban elkapott sorozat címe mi más lehetne reggel hatkor, mint Az idő örvényében. Juhász Árpád, a világjáró televíziós és geológus azokról az országokról készítette legutóbbi szériáját, amelyek modellként szolgálnak arra, hogy a gyarmatosítás, a hódító háborúk és napjainkban például az idegenforgalom, úgy is, mint a globalizáció egyik eleme, miként változtatták meg az őslakosok életét és ezzel együtt a természeti környezetet. Nincsenek már fehér foltok, nincs új a nap alatt, és talán már az óceánok mélyén sem, de jelenségeket felmutatni, tanítani, szórakoztatni és elvarázsolni még mindig lehet. Juhász pontosan ezt teszi hosszú évek óta, még az is üdítő jelenség, amikor személyesen bukkan fel a bulvárban, a filmjei pedig odaragasztanak a képernyő elé. A műfaj, amiben tevékenykedik, egyébként hálás, hiszen ki ne szeretne távoli tájak lehetőségein elmerengeni, fák koronájáról legelésző zsiráfokat vagy delfineket nézegetni? Gyerekként azért, mert egyszer talán én, felnőttként meg azért, mert ha már nem sikerült, legalább a televízió elhozza az álmokat, amik kizökkentenek a napi problémahalmazból. Juhász meg különben is úgy tud mesélni egy, a kívülálló számára jelentéktelennek tűnő kőről is, mintha a legérdekesebb dolog lenne a földön. Aztán kiderül, hogy az is. Egyenesen álló régi kövek: ez a jelentése a máltai Hagar Quimnek, amely a világ legrégibb szabadon álló templomai közé tartozik. Faragott kövei csaknem ötezer évesek, egyes tömbök súlya pedig a tíz tonnát is meghaladja. A film végére azonban nem csak ezzel a tudással leszünk gazdagabbak Juhász kitűnő narrációjának köszönhetően, de átsuhanunk néhány évezreden, köveken és kultúrákon.
Kicsit később már el is kezdődik a TV2-matiné, rosszat sejtve feltápászkodom a fotelből, hiszen jönnek üvöltve a rajzolt idióták, hogy befűtsenek Pistike agyának. Hogy aztán tizenöt év múlva pszichológusok vitatkozzanak arról, a kissé magának való, de normálisnak tűnő gyerek miért szegezte fel a tanárt a táblára. Ám újabb csoda következik, jelesül a 414-es küldetés, amely címe ellenére nem intergalaktikus szuperhősök vonyításával nyomja fel az adrenalint, hanem egy juhfarmra kalauzolja el a kölyköket. A francia ismeretterjesztő rövidfilm főhőse Billy, aki háromdimenziós cimborája társaságában segít eligazodni az olyan bonyolult állatok között, mint a malac vagy a tehén. Amit egy mai városi gyerek gyakran csak a tévéből ismer. De ez is valami.
(Az idő örvényében, 414-es küldetés, TV2, szeptember 17.)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.