Már nem díszpolgár a magyargyalázó író

Magyargyalázó, kirekesztő és gyűlöletkeltő szavaiért Kertész Ákos írótól a díszpolgári címét, a 2006 őszén folytatott brutális rendőrtámadások miatt pedig Gergényi Pétertől az azokban a napokban adományozott önkormányzati díjait vonta vissza tegnap a Fővárosi Közgyűlés. A rendkívüli tanácskozáson csak a Fidesz–KDNP és a Jobbik képviselői szavazták meg a kormánypárti előterjesztést. A szocialista frakció jelen lévő tagjai egyöntetűen nemmel szavaztak. Hozzájuk csatlakozott Kaltenbach Jenő, az LMP fővárosi frakcióvezetője, két párttársa pedig tartózkodott.

2011. 10. 01. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az író augusztus végén az Amerikai Népszavában nyílt levélben gyalázta a magyarságot. Többek között azt írta: „a magyar genetikusan alattvaló”. Bár ezt a kijelentését később nem létezőnek mondta, további minősítéseit fenntartotta nemzetünkről: „dagonyázik a diktatúra pocsolyájában, röfög és zabálja a moslékot […], se tanulni, se dolgozni nem tud és nem akar”.

*

A díszpolgári cím visszavonása ellen tiltakozó MSZP-s képviselők többsége „zsidókérdésként” kezelte az előterjesztést. Horváth Csaba fővárosi MSZP-s frakcióvezető odáig ment, hogy Kertész Ákost egy sorban említette Petőfi Sándorral, József Attilával, Ady Endrével. – Kertész a rendszerváltozás előtt leleplezte a Kádár-korszak hazugságait, amikor mi mindnyájan lapítottunk – vélekedett Horváth. Legfőbb érve az volt, hogy szerinte „a szélsőséges, antiszemita, cigányellenes uszítások mára elvezettek a tényleges erőszakig”. Ezzel a romagyilkosságok és a Kertész Ákos kitüntetésének visszavétele között vont párhuzamot. Tarlós István (Fidesz–KDNP) szerint a többek között Kossuth-díjat kapott író nem éri el azt a színvonalat, hogy főpolgármesterként reagáljon rá, ugyanakkor műveletlenségnek, ostobaságnak és cinizmusnak nevezte a szocialisták álláspontját.
A közgyűlés Szabó György (Jobbik) fővárosi képviselő javaslatára Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitánytól is visszavonta a 2006-ban Demszky Gábor volt főpolgármester által átadott Budapestért díjat és a Főváros közbiztonságáért kitüntetést. – Az őszödi beszéd miatti elégedetlenséget kihasználva, a forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján embervadászatot rendeztek, és többek között vízágyúval, gumilövedékkel, viperával rontottak rá gyerekekre, nőkre, idősekre – emlékeztetett a jobbikos képviselő. A vitában az MSZP ismét csőcseléknek nevezte az öt éve a hazugságok ellen tiltakozókat.

Döntések és kérdések. Mintegy négy százalékkal emelkedhetnek a térítési díjak a főváros által fenntartott szociális intézményekben – döntöttek még tegnap a fővárosi képviselők. Ötletpályázatot hirdettek a dunai rakpartok átfogó fejlesztésére, zárt ülésen pedig elfogadták a CET-beruházás fejlesztőjének a felmondását. Az egykori közraktárak beruházásának további sorsa október végéig dőlhet el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.