időjárás 15°C Tekla 2023. szeptember 23.
logo

Már nem díszpolgár a magyargyalázó író

Szabó Zsolt
2011.10.01. 22:00

Magyargyalázó, kirekesztő és gyűlöletkeltő szavaiért Kertész Ákos írótól a díszpolgári címét, a 2006 őszén folytatott brutális rendőrtámadások miatt pedig Gergényi Pétertől az azokban a napokban adományozott önkormányzati díjait vonta vissza tegnap a Fővárosi Közgyűlés. A rendkívüli tanácskozáson csak a Fidesz–KDNP és a Jobbik képviselői szavazták meg a kormánypárti előterjesztést. A szocialista frakció jelen lévő tagjai egyöntetűen nemmel szavaztak. Hozzájuk csatlakozott Kaltenbach Jenő, az LMP fővárosi frakcióvezetője, két párttársa pedig tartózkodott.

Az író augusztus végén az Amerikai Népszavában nyílt levélben gyalázta a magyarságot. Többek között azt írta: „a magyar genetikusan alattvaló”. Bár ezt a kijelentését később nem létezőnek mondta, további minősítéseit fenntartotta nemzetünkről: „dagonyázik a diktatúra pocsolyájában, röfög és zabálja a moslékot […], se tanulni, se dolgozni nem tud és nem akar”.

*

A díszpolgári cím visszavonása ellen tiltakozó MSZP-s képviselők többsége „zsidókérdésként” kezelte az előterjesztést. Horváth Csaba fővárosi MSZP-s frakcióvezető odáig ment, hogy Kertész Ákost egy sorban említette Petőfi Sándorral, József Attilával, Ady Endrével. – Kertész a rendszerváltozás előtt leleplezte a Kádár-korszak hazugságait, amikor mi mindnyájan lapítottunk – vélekedett Horváth. Legfőbb érve az volt, hogy szerinte „a szélsőséges, antiszemita, cigányellenes uszítások mára elvezettek a tényleges erőszakig”. Ezzel a romagyilkosságok és a Kertész Ákos kitüntetésének visszavétele között vont párhuzamot. Tarlós István (Fidesz–KDNP) szerint a többek között Kossuth-díjat kapott író nem éri el azt a színvonalat, hogy főpolgármesterként reagáljon rá, ugyanakkor műveletlenségnek, ostobaságnak és cinizmusnak nevezte a szocialisták álláspontját.
A közgyűlés Szabó György (Jobbik) fővárosi képviselő javaslatára Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitánytól is visszavonta a 2006-ban Demszky Gábor volt főpolgármester által átadott Budapestért díjat és a Főváros közbiztonságáért kitüntetést. – Az őszödi beszéd miatti elégedetlenséget kihasználva, a forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján embervadászatot rendeztek, és többek között vízágyúval, gumilövedékkel, viperával rontottak rá gyerekekre, nőkre, idősekre – emlékeztetett a jobbikos képviselő. A vitában az MSZP ismét csőcseléknek nevezte az öt éve a hazugságok ellen tiltakozókat.

Döntések és kérdések. Mintegy négy százalékkal emelkedhetnek a térítési díjak a főváros által fenntartott szociális intézményekben – döntöttek még tegnap a fővárosi képviselők. Ötletpályázatot hirdettek a dunai rakpartok átfogó fejlesztésére, zárt ülésen pedig elfogadták a CET-beruházás fejlesztőjének a felmondását. Az egykori közraktárak beruházásának további sorsa október végéig dőlhet el.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.