Következő mérkőzések
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia
Ausztria
21:002024. június 17.
Franciaország

Olcsóbb lesz az élelem?

Dénes Zoltán
2011. 10. 01. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napirendre vette a kormány az alapvető élelmiszerek áfájának átrendezését – jelentette ki Szijjártó Péter, a közszolgálati televízió Az este című műsorában. A miniszterelnök szóvivője arra a kérdésre, hogy esetleg kiszélesítenék a 18 százalékos általános forgalmi adó (áfa) alá eső termékek körét, azt mondta, hogy erre majd a nemzetgazdasági miniszter tesz javaslatot. Jelenleg a tejtermékek és pékáruk után kell alacsonyabb, 18 százalékos áfát fizetni. A többi élelmiszert is ezen áfakulcs alá sorolná a kormány – legalábbis a szóvivő bejelentéséből szakértők szerint erre lehet következtetni. A Miniszterelnökség ezzel kapcsolatos kérdéseinkre tegnap még csak arról számolt be, hogy egyelőre a Szijjártó Péter által elmondottak tekinthetők „irányadónak”. Ezért pontos információkat nem kaptunk arról, hogy mely termékkörök kedvezményes áfa-kulcs alá kerülését latolgatja a kabinet.
Az alapvető élelmiszerek minél szélesebb körére kellene kiterjeszteni a 18 százalékos áfakulcsot – mondta megkeresésünkre Fórián Zoltán. Az Agrár Európa Kft. tanácsadó cég mezőgazdasági és élelmiszer-ipari üzletágának vezetője szerint főként a húsok és húskészítmények, illetve a zöldségek és a gyümölcsök irányába kellene elmozdulni. A szakértő szerint az áfacsökkentés eredményeként árcsökkenésre csak időlegesen számíthatnak a vásárlók, mégpedig a bevezetés idején. Ugyanakkor – tette hozzá – a tapasztalatok azt mutatják, hogy az esetleges áfacsökkenést viszonylag gyorsan le szokta nyelni a kereskedelem. Természetesen ez azt is jelentheti, hogy a többi áruhoz képest a már most is alacsonyabb áfakulcsba sorolt termékek ára nem emelkedik majd.
A mezőgazdaságban és élelmiszeriparban működő érdekvédelmi szervezetek szerint az ágazatban az utóbbi években felerősödött az illegális kereskedelem, amelynek aránya mára elérheti a 25-35 százalékot. Az agrárágazatban 70-75 milliárd forint áfát csalhatnak el. A szakmai szervezetek szerint a mezőgazdasági áruk áfájának jelentős csökkentése mérsékelné a feketegazdaságot.
Egy tárcaközi szakmai csoport arra a megállapításra jutott, hogy a hús, a kenyér, a tej, a cukor és az étolaj ötszázalékos áfakörbe sorolása 190-200 milliárd forintos kiesést okozna a költségvetésnek. Szakértők szerint a 18 százalékra csökkentés pedig 60-70 milliárddal csökkentené az áfabevételt, amit viszont jó eséllyel kompenzálhat a feketegazdaság visszaszorulása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.