Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 20., vasárnap, Vendel napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/lakashoz-jutott-egy-miniszteri-tanacsado-is-ferencvarosban-3897080/

Lakáshoz jutott egy miniszteri tanácsadó is Ferencvárosban

Varga Mihály bizalmasa panorámás önkormányzati ingatlant bérel a Ferencvárosban.

A Fidesz–KDNP korábbi és jelenlegi önkormányzati képviselői mellett a nemzetgazdasági tárca miniszteri tanácsadója és férje is önkormányzati bérlakáshoz jutott Ferencvárosban – értesült lapunk. Varga Zsoltné Szalai Piroska korábban a nők munkaerőpiaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztos volt, ma pedig Varga Mihály miniszter tanácsadója, és a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke. Jancsó Andrea, az LMP IX. kerületi képviselője hívta fel figyelmünket arra, hogy a tanácsadó férjével tavaly kötött határozatlan idejű lakásbérleti szerződést az önkormányzat. Vargáék a Thaly Kálmán utcában, egy felújított ingatlanban jutottak egy tetőtéri, panorámás lakáshoz.

Az ingatlanból nem mindennapi kilátás nyílik a budai hegyekre, erről Varga Zsoltné Szalai Piroska egy fényképet is közzétett idén nyáron a Facebook-oldalán. A lakásbérlés körülményeiről a miniszteri tanácsadót is megkérdeztük volna, ám lapzártánkig nem tudtuk utolérni.

Többek közt Vargáék lakásbérleti ügyéről érdeklődve megkerestük a ferencvárosi polgármestert is, ám neki nem volt tudomása arról, hogy a miniszteri tanácsadó és férje önkormányzati ingatlanhoz jutott a kerületben. Bácskai Jánosnál érdeklődtünk a Fidesz–KDNP jelenlegi és volt politikusai által bérelt önkormányzati lakásokról is. Múlt héten derült ki ugyanis, hogy nem csupán a budai Várnegyedben, hanem a Ferencvárosban is nagyvonalúak a kormánypártok képviselői: a piaci árak töredékéért osztogatják egymás közt a többnyire felújított önkormányzati ingatlanokat. Mészáros László, a Fidesz–KDNP ferencvárosi önkormányzati képviselője például egy 63 négyzetméteres önkormányzati lakást bérel „piaci alapon” 68 ezer forintért havonta. A szintén fideszes Görgényi Máté egy 104 négyzetméteres önkormányzati lakást bérel 118 ezer forintért havonta. Ráadásul az ő esetében a bérleti szerződés eredetileg a nagymamája nevére szól, aki sosem lakott az ingatlanban. Veres László, az előző önkormányzati ciklus fideszes képviselője már meg is vásárolhatta az önkormányzattól azt a bérlakást, amelyben lakott. A 90 négyzetméteres ingatlant 9,6 millió forintért vehette meg. Szintén kirívóan olcsón, mindössze 8,7 millió forintért jutott egy 72 négyzetméteres lakáshoz a korábbi fideszes alpolgármester lánya.

Bácskai János szerint azonban minden szabályosan történt. Bár a szóban forgó ingatlanokhoz hasonlókat körülbelül háromszoros áron lehet kibérelni a piacon, a polgármester azt közölte, hogy a „valós piaci árakhoz képest kirívóan kedvező áron” sem képviselők, sem más nem jutott lakáshoz. Mivel a közelmúltig polgármesteri hatáskör volt elbírálni az önkormányzati lakások kiutalását, érdeklődtünk arról is, hány esetben látta úgy, hogy összeférhetetlenség vagy erkölcsi aggály alapján nem támogatja a szerződés megkötését. A válasza az volt, hogy egyetlen esetben sem.

A ferencvárosi lakásrendelet szerint egyébként a bérlők 50 százalékos engedménnyel vásárolhattak lakást a kerületben. Mivel a jelenlegi piaci viszonyok szerint kirívóan alacsony áron kelnek el a lakások, azt is megkérdeztük Bácskaitól, kezdeményezi-e ennek a kedvezménynek az eltörlését, ám válasza szerint egyelőre ez nem áll szándékában.

Jancsó Andrea, az LMP IX. kerületi képviselője szerint éppen az ingatlanértékesítések szabályait kellene szigorítani a kerületben, s több független értékbecslésre lenne szükség a lakások felmérésekor. A politikus azt mondta, a bérleti díjakat is szükséges lenne a piaci árakhoz igazítani, legalábbis a „piaci alapú” ingatlanbérlések esetében, így ugyanis több pénz folyhatna be az önkormányzat kasszájába. A polgármesterrel ellentétben ő azon az állásponton volt, hogy erkölcsi szempontból erősen megkérdőjelezhető, hogy fideszes képviselők jutottak ingatlanhoz, miközben a rászorulóknak nem jut lakás.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Kósa Lajos: A családtámogatási rendszer bővülése és újabb gazdaságvédelmi program várható
Kósa Lajos azt mondta, hogy az őszi ülésszakban ez lesz a két fő irány. Ebben „semmi meglepő nincs, mert eddig is ezt csináltuk, és mindig is erről beszéltünk a kampányban” – jegyezte meg.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Klopp-pal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Apolló a szürke zónában
Walid al-Aqqad gázai kertjében korinthoszi oszlopmaradványokat látni. Az épületen belül a bronzkortól az iszlám kalifátusokon át az oszmán, majd a brit uralom idején készült műremekek láthatóak.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …