Keresés
Magyar Nemzet
2020. február 19., szerda, Zsuzsanna napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/lakashoz-jutott-egy-miniszteri-tanacsado-is-ferencvarosban-3897080/

Lakáshoz jutott egy miniszteri tanácsadó is Ferencvárosban

Varga Mihály bizalmasa panorámás önkormányzati ingatlant bérel a Ferencvárosban.

A Fidesz–KDNP korábbi és jelenlegi önkormányzati képviselői mellett a nemzetgazdasági tárca miniszteri tanácsadója és férje is önkormányzati bérlakáshoz jutott Ferencvárosban – értesült lapunk. Varga Zsoltné Szalai Piroska korábban a nők munkaerőpiaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztos volt, ma pedig Varga Mihály miniszter tanácsadója, és a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke. Jancsó Andrea, az LMP IX. kerületi képviselője hívta fel figyelmünket arra, hogy a tanácsadó férjével tavaly kötött határozatlan idejű lakásbérleti szerződést az önkormányzat. Vargáék a Thaly Kálmán utcában, egy felújított ingatlanban jutottak egy tetőtéri, panorámás lakáshoz.

Az ingatlanból nem mindennapi kilátás nyílik a budai hegyekre, erről Varga Zsoltné Szalai Piroska egy fényképet is közzétett idén nyáron a Facebook-oldalán. A lakásbérlés körülményeiről a miniszteri tanácsadót is megkérdeztük volna, ám lapzártánkig nem tudtuk utolérni.

Többek közt Vargáék lakásbérleti ügyéről érdeklődve megkerestük a ferencvárosi polgármestert is, ám neki nem volt tudomása arról, hogy a miniszteri tanácsadó és férje önkormányzati ingatlanhoz jutott a kerületben. Bácskai Jánosnál érdeklődtünk a Fidesz–KDNP jelenlegi és volt politikusai által bérelt önkormányzati lakásokról is. Múlt héten derült ki ugyanis, hogy nem csupán a budai Várnegyedben, hanem a Ferencvárosban is nagyvonalúak a kormánypártok képviselői: a piaci árak töredékéért osztogatják egymás közt a többnyire felújított önkormányzati ingatlanokat. Mészáros László, a Fidesz–KDNP ferencvárosi önkormányzati képviselője például egy 63 négyzetméteres önkormányzati lakást bérel „piaci alapon” 68 ezer forintért havonta. A szintén fideszes Görgényi Máté egy 104 négyzetméteres önkormányzati lakást bérel 118 ezer forintért havonta. Ráadásul az ő esetében a bérleti szerződés eredetileg a nagymamája nevére szól, aki sosem lakott az ingatlanban. Veres László, az előző önkormányzati ciklus fideszes képviselője már meg is vásárolhatta az önkormányzattól azt a bérlakást, amelyben lakott. A 90 négyzetméteres ingatlant 9,6 millió forintért vehette meg. Szintén kirívóan olcsón, mindössze 8,7 millió forintért jutott egy 72 négyzetméteres lakáshoz a korábbi fideszes alpolgármester lánya.

Bácskai János szerint azonban minden szabályosan történt. Bár a szóban forgó ingatlanokhoz hasonlókat körülbelül háromszoros áron lehet kibérelni a piacon, a polgármester azt közölte, hogy a „valós piaci árakhoz képest kirívóan kedvező áron” sem képviselők, sem más nem jutott lakáshoz. Mivel a közelmúltig polgármesteri hatáskör volt elbírálni az önkormányzati lakások kiutalását, érdeklődtünk arról is, hány esetben látta úgy, hogy összeférhetetlenség vagy erkölcsi aggály alapján nem támogatja a szerződés megkötését. A válasza az volt, hogy egyetlen esetben sem.

A ferencvárosi lakásrendelet szerint egyébként a bérlők 50 százalékos engedménnyel vásárolhattak lakást a kerületben. Mivel a jelenlegi piaci viszonyok szerint kirívóan alacsony áron kelnek el a lakások, azt is megkérdeztük Bácskaitól, kezdeményezi-e ennek a kedvezménynek az eltörlését, ám válasza szerint egyelőre ez nem áll szándékában.

Jancsó Andrea, az LMP IX. kerületi képviselője szerint éppen az ingatlanértékesítések szabályait kellene szigorítani a kerületben, s több független értékbecslésre lenne szükség a lakások felmérésekor. A politikus azt mondta, a bérleti díjakat is szükséges lenne a piaci árakhoz igazítani, legalábbis a „piaci alapú” ingatlanbérlések esetében, így ugyanis több pénz folyhatna be az önkormányzat kasszájába. A polgármesterrel ellentétben ő azon az állásponton volt, hogy erkölcsi szempontból erősen megkérdőjelezhető, hogy fideszes képviselők jutottak ingatlanhoz, miközben a rászorulóknak nem jut lakás.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Saúl gólja még sokat érhet
A Bajnokok Ligájában a címvédő Liverpool 1:0 arányban kikapott Madridban, s a PSG is vereséget szenvedett Dortmundban Haaland duplájával.

Poszt-trauma

A CEU felminősítette a magyar kormányt
Akadémiai szabadság, autonómia, kipipálva!

Poszt-trauma

Dömötör megsemmisítette Jakabot (videó)
Elkerekedett a Jobbik vezér szeme.

Poszt-trauma

Orbán Viktor nem vesztegetett túl sok szót az ellenzékre
Találó mondatok.

Poszt-trauma

A szegényebb régiók rovására lobbizik Karácsony?
Újabb levitézlett DK-s vagy MSZP-s bábnak kellhet egy zsíros állás.

JOBBIK-BOTRÁNY

A Szávay-kör puccsolt
A Szávay István és köre által kitervelt sikeres puccsról, hátba szúrásról, jobbikos árulókról beszélt őszintén Jakab Péter azon a felvételen, amely hétfőn került nyilvánosságra.

ILLEGÁLIS BEVÁNDORLÁS

Blokkoljuk az EU-küldetést
Egy teljesen új művelet indul az embercsempészet felszámolása érdekében a Sophia mandátumának márciusi lejárta után – tudatta hétfőn Szijjártó Péter.

Aktuális

Szikora megbabonázta a Fradit
A vendég Siófok nyerte a női kézilabda NB I rangadóját az FTC ellen. Ez azt jelenti, hogy ha a Siófok valamennyi hátralevő mérkőzését megnyeri a bajnokságban, akkor a 2. helyen végez a címvédő Győr mögött.

Fricz Tamás blogja

Tizedik éve tart a Magyarország elleni támadássorozat
Ez a fegyverek nélkül vívott háború már nemcsak rólunk szól, hanem mindazon népekről és nemzetekről, akik szintén saját szuverenitásukért küzdenek a globális hatalmakkal szemben.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!