Keresés
Magyar Nemzet
2021. augusztus 1., vasárnap, Boglárka napja
HÍR TV - Európai híradóA profi lehallgatásnak nem marad nyoma.
Archívum, Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/kulfold-archivum/szamurajkardos-meszarlas-egy-tokioi-szentelyben-3870589/

Szamurájkardos mészárlás egy tokiói szentélyben

Családi háború állhat a sintóista papnő megölésének hátterében. A gyilkos és a neki segédkező felesége is meghalt.

Brutális gyilkosság áldozata lett egy papnő egy tokiói sintóista szentélyben; az áldozatot testvére ölte meg egy szamurájkarddal. A helyi rendőrség  információi szerint az 56 éves gyilkos felesége is részt vett a brutális merényletben – a férfi a helyszínen vele és a szentély egy másik helyiségében magával is végzett, ugyanazt a fegyvert használva, mint amellyel a nővérét megölte.

Gyorsan bejárta a nemzetközi sajtót a kegyetlen mészárlás híre, hiszen a világ egyik legrégebbi és legbékésebbnek tartott vallási irányzatának papnője, Japán egyik legpatinásabb szentélyének a vezetője volt az áldozat. A Tarantino-filmekbe illő vérengzés oka feltehetően az intézmény vezetéséért már hosszú évek óta folyó testvérháború, hatalmi harc.

Generációk óta a Tomioka-dinasztia vezeti a szentélyt, amely viseli is a család nevét. A feltételezett támadó, Tomioka Sigenaga is dolgozott itt tíz éven keresztül, a 90-es évek elejétől. Csakhogy apja 2001-ben elvette tőle a tisztséget, mert valamiért nem látta rá méltónak a fiát, és inkább lányát nevezte meg utódjaként. A sértett férfi képtelen volt földolgozni a történteket és szégyenét, így bosszút forralt testvére ellen, akit éveken keresztül zaklatott fenyegető leveleivel.

Üzeneteiben gyakran utalt rá, hogy „a pokolba fogja küldeni testvérét”, mert elvette tőle, ami eredetileg őt illetné – 2006-ban emiatt eljárás is indult ellene, és letartóztatták. A sintóista papnőt végül az apa nyugdíjba vonulása után, 2010-ben nevezték ki hivatalosan a lenyűgöző szentély vezetésére. A helyi média szerint azonban az elmérgesedett viszály az évek során mit sem csillapodott a testvérpár között.

Keserűségében Tomioka Sigenaga végül úgy döntött, ha ő nem lehet a templom vezetője, végez testvérével, aki elfoglalta a helyét. Egy szamurájkarddal érkezett a helyszínre, és halálra szúrta 58 éves nővérét – először a mellkasába nyomta a kardot, mély sebet ejtve egészen a nő nyakáig. Ezután végzett feleségével és magával is. A szentélybe kiérkező rendőrök megtalálták a véres szamurájkardot is a három holttest mellett. Tomioka felesége a gyilkosság előtt a papnő sofőrjét is megszúrta, aki félelmében elmenekült a helyszínről, vérnyomokat hagyva a templom melletti úton. Sérülései az orvosi vizsgálatok alapján súlyosak, de nem életveszélyesek.

Egészen 1627-re nyúlik vissza a Tomioka-templom története. Ez a szentély hozta divatba az olyan szumóversenyeket is, amelyeket azért rendeznek, hogy adományokat gyűjtsenek. Ezt a szokást azóta sok sintóista templom átvette Japán-szerte. A szentély patinás hírneve miatt a japán császár és császárné is tiszteletét tette itt 2012-ben. Azt, hogy ki kerül Tomioka Nagakó helyére, még nem lehet tudni.

A szentélyben történt szomorú eset nem az első példa arra, amikor Japánban vallási okból gyilkol valaki. Az Aum Sinrikjó nevű japán szekta nevét először 1995-ben ismerte meg a világ, amikor március 20-án a vak Aszahara Sokó guru által vezetett vallási csoport szaringázzal merényletet hajtott végre a tokiói metróban. Tizenhárman meghaltak, és több ezren megsérültek – a kegyetlen tömeggyilkosság az egész világot megdöbbentette. A szekta utolsó vezető tagját, Endó Szeiicsit tizenhat évvel a támadás után halára ítélte a legfelsőbb bíróság, mert – bár közvetlenül nem vett részt a merényletben – segédkezett a mérges gáz előállításában. (A szarinnak más idegmérgekhez képest is igen nagy az illékonysága. Legnagyobb veszélyt a belélegzése és a bőrön keresztüli felszívódása jelenti, még gőzkoncentrációja is azonnal behatol a bőrbe. Azok az emberek, akik nem halálos dózist kapnak, de elmarad azonnali, megfelelő orvosi kezelésük, maradandó neurológiai károsodást szenvedhetnek. Ezt a mérget eredetileg a nácik használták.) Ítélethirdetéskor a bíró nyomatékosította, hogy a fanatikus irányzatot követő szekta extrém módon antiszociális viselkedést tanúsított, teljességgel semmibe vették az emberi élet értékét. Az Aum Sinrikjó egy furcsa vallási egyveleg – alapítói a kereszténységből és a buddhizmusból is átvettek tanokat, amelyekhez hozzákeverték Nostradamus jóslatait. Az irányzat eredeti vezetője, Aszahara egy 1992-ben kiadott könyvében önmagát Krisztusnak nevezte, és Japán egyetlen megvilágosodott mesterének tartotta.

Titokban azóta is működik a szekta; idén novemberben a japán rendőrség nyomozása során kiderült, hogy egészen furcsa módon jógaórákon próbáltak újabb tagokat beszerezni. Ráadásul ha valaki tagságot szeretne szerezni a bizarr szervezetben, alaposan ki kell nyitnia a pénztárcáját – a tagsági díj több tízezer jen is lehet. A nyomozás során öt „irodát” is találtak, amelyeket a vallási csoport működtetett.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

SZIVÁRVÁNYOS ELLENZÉK

A baloldal ismét a brüsszeli utat járja
Évekkel ezelőtt a migráció kérdésében követte a baloldal a brüsszeli érdekeket, most az LMBTQ-érzékenyítés kapcsán teszik ugyanezt.

BALOS MÉDIATERROR

Az elhallgattatás és elhallgatás liberális receptje
A BBC, az Euronews és a Politico is azon baloldali médiumok sorába tartozik, amelyek elfojtják az ellenvéleményt.
Egyre többen választják a csillagtetős szállodákat
A múlt évben és idén is sokan ismerték meg a kempingezés előnyeit, sok család érkezik most is élete első lakóautós, lakókocsis vagy sátrazós nyaralására.

Poszt-trauma

Ördög Nórát arcátlanul használta fel a liberális média
Figyelem! Ez a módszerük!

Poszt-trauma

Hamilton perfekt magyar és térdepel
A végén még megérjük, hogy ez a tájékozatlan autóversenyző beszáll a Jobbik kampányába is.

Poszt-trauma

Karácsonynak megüzenték…
Feri meg nemsokára bemondja az ATV-ben, hogy Gergő körül fogy a támogatás.

Aktuális

Vereség Kínától, oda az első hely, de legalább a második megvan
Női pólósaink 11-9-re elvesztették a Kína elleni mérkőzést. Még nem tudni, ki lesz az ellenfél a negyeddöntőben.

Fricz Tamás blogja

Gyurcsány, tudod, hol kezdődik a tahóság?
Az őszödi hazudozó stílusa leginkább a külvárosi vásott figurák stílusára hajaz.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!